Szerencsétlenek: Nem volt megfelelő a titkosítás, az oroszok lehallgatták a német légierő tisztjeinek a videokonferenciáját

A német légierő egyik magas rangú tisztje Szingapúrból jelentkezett be egy videohívásba, ahol érzékeny információk is elhangoztak. De mivel nem volt megfelelő titkosítás, ezért az oroszok az egészet lehallgatták.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Múlt pénteken az orosz állami RT csatorna közzétett egy több mint félórás hangfelvételt, amin a német hadsereg tisztjei beszélgettek. A megbeszélésen az is szóba került, hogy német gyártmányú, nagy hatótávolságú Taurus rakétákkal hogyan találhatnák el a Kercsi hidat, amely összeköti Oroszországot a Krím félszigettel. A Kreml szerint a felvétel bizonyíték arra, hogy a Nyugat közvetlenül is részt vesz az ukrajnai háborúban. Olaf Scholz német kancellár korábban többször is kizárta annak a lehetőségét, hogy Németország Taurus rakatékat adjon át Ukrajnának.

A kikerült felvétel miatt Boris Pistorius német védelmi miniszter kedden sajtótájékoztatót tartott, ahol beszámolt szivárgás körülményeiről. Hangsúlyozta, hogy az incidens csak egyszeri eset volt, és nem arról van szó, hogy a megbeszélés egyik résztvevője orosz kém lenne. „A kommunikációs rendszereinket nem veszélyeztették” – mondta Pistorius.

A megbeszélés egyik résztvevője – a jelentések szerint Frank Gräfe dandártábornok – egy szingapúri szállodai szobából kapcsolódott be a WebEx-hívásba, mert éppen egy légi bemutatót látogatott meg az ázsiai országban. A WebEx, az amerikai Cisco Systems kommunikációs programja végponttól végpontig terjedő titkosított adatátvitelt biztosít, ami lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt. Ha azonban az egyik résztvevő az alkalmazás használata helyett vezetékes telefonon keresztül csatlakozik be a hívásba – ahogyan az a jelek szerint Szingapúrban történt –, akkor a titkosítás már nem garantált. Az oroszok valószínűleg ezt a hibát használták ki.

A hétvégén a német kormány megerősítette a felvétel valódiságát, és Pistorius Oroszország hibrid dezinformációs támadásának nevezte az esetet. A kiszivárgás Nagy-Britanniát és Franciaországot is kellemetlenül érintette, mivel a német tisztek arról is beszéltek, hogy a britek és a franciák hogyan szállítanak robotrepülőgépeket Ukrajnába. „Ha a szállítási módszerekről kérdeznek minket. Tudom, hogy a britek hogyan csinálják ezt. Mindig Ridgeback páncélozott járművekkel szállítják őket. Több emberük is van a helyszínen” – hangzott el a felvételen. Ezután Scholz kancellár nyilvánosan is megerősítette, hogy brit katonák vannak a helyszínen Ukrajnában, akik segítenek az ukrán erőknek a Storm Shadow rakéták használatában.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby azt mondta, hogy a kiszivárogtatás „az oroszok kísérlete volt arra, hogy megpróbáljanak viszályt és megosztottságot szítani”. A keddi sajtótájékoztatón a német védelmi miniszter azt mondta, hogy beszélt a szövetségesekkel, hogy megnyugtassa őket. „A szövetségesek bizalma továbbra is töretlen Németországgal szemben” – mondta Pistorius.

Eközben az orosz kormány szóvivője, Dmitrij Peszkov a felvétel teljes körű kivizsgálására szólított fel, és közölte, hogy behívatták Németország oroszországi nagykövetét a külügyminisztériumba, hogy magyarázatot adjon „az Oroszország elleni nyilvánvaló támadási tervekre”. „Még nem tudjuk, hogy a Bundeswehr saját kezdeményezésére teszi-e ezt. Ha igen, akkor az a kérdés, hogy a Bundeswehr mennyire ellenőrizhető, mennyire irányítja mindezt Scholz kancellár, és hogy ez része-e a német kormány politikájának” – mondta Peszkov.

Németországban is jöhet a kötelező sorkatonai szolgálat

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)