Szerbiában próbálkoztak egy Majdan létrehozásával, de az oroszok előre figyelmeztettek

Színes forradalom zajlott Belgrádban az éjszaka, de a rendőrség feloszlatta a törvényhozás épületét támadó tüntetőket. A kormány felkészülten várhatta a történteket, ugyanis Moszkva előre szólt, hogy nyugatiak próbálnak majd zavargásokat kirobbantani. Fontos megjegyzés, hogy Szerbiában januárban van karácsony, mivel ők is ortodoxok.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Vučić szerb elnök rendkívüli beszédet intézett a nemzethez, miután a tüntetők megpróbáltak betörni a képviselőház épületébe – közölte szerb sajtó. A szerb elnök nyugati ihletettségűnek, színes forradalomnak minősítette a történteket.

Belgrádban a parlamenti választások eredménye ellen tiltakozó tömeg fáklyákkal mászott fel a képviselőház lépcsőjére, és megpróbálták betörni az ajtókat. Később a rendőrség sikeresen feloszlatta a tiltakozók tömegét.

Hétfőn kormányellenes tüntetések törtek ki Szerbiában, az ellenzék “szavazatlopással” vádolta a kormányzó Szerb Haladó Pártot (SNS) a múlt heti parlamenti választásokon, amelyeken a párt legyőzte az EU-párti Szerbia az Erőszak Ellen (SPN) koalíciót.

Vučić “hazugságként” utasította vissza a vádakat, és azt állította, hogy a tiltakozásokat a Nyugat szponzorálta, amely az Oroszországhoz fűződő kapcsolatai és a Koszovóra vonatkozó szerb követelések feladásának elutasítása miatt akarja eltávolítani őt a hatalomból.

Köszönet Moszkvának

Ana Brnabic szerb miniszterelnök köszönetét fejezte ki az orosz biztonsági szolgálatoknak, amelyek figyelmeztették Szerbiát a fővárosban tervezett zavargásokra.

Míg Vučić kezdetben megköszönte a meg nem nevezett “külföldi szolgálatoknak”, hogy a szerb biztonsági szolgálatok “pontosan tudták, mire készülnek a gengszterek”, Brnabić később elárulta, hogy Belgrádot Moszkva tájékoztatta a készülő eseményekről.

“Úgy érzem, hogy fontos, különösen ma este, hogy kiálljunk Szerbia mellett, és köszönetet mondjunk az orosz biztonsági szolgálatoknak, akik rendelkeztek az információkkal, és akik megosztották velünk azokat” – mondta Brnabić a Pink TV-nek vasárnap este.

“Csak köszönetet tudok mondani, és ez valószínűleg nem lesz népszerű a nyugatiak körében” – mondta a miniszterelnök, majd hozzátette: “Amikor megosztottuk ezt az információt mindenki mással, azt mondták: “Hát, ez orosz dezinformáció, ez álhírek terjesztése””.

A belgrádi zavargásokat követően Vučić várhatóan Alekszandr Botszan-Harcsenko orosz nagykövetet fogadja rezidenciáján, amely a tüntetés helyszínével szemben lévő téren található – jelentette a helyi média az elnöki sajtószolgálatra hivatkozva. Ivica Dačić külügyminiszter is találkozót tervezett az orosz nagykövettel.

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)