Kárpátalja teljes elukránosítását követelik az EU-érettek

Határon túli testvéreinket egyre inkább elnyomják, az ukrán sovinizmus is folyamatosan fokozódik. Egy újságíró azt fejtette ki, hogyan kellene még inkább elukránosítani a területet. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

Egy régi-új ötlettel jelentkezett Denisz Kazanszkij ukrán újságíró arról, hogyan kellene teljesen elukránosítani a jelenleg is erősen ukrán többségű, de 10 százalék körüli magyar lakossággal rendelkező, egymilliós Kárpátalja régiót:

„A megoldás igazán kézenfekvő. Kárpátalján el kell kezdeni lakások építését a háború és a megszállás miatt otthonukat elvesztett belső menekültek számára. Emellett pedig segíteni kell a vállalkozások odaköltözését is a különösen jelentős arányban magyar lakosságú városokba és községekbe. Így a régió etnikai összetétele megváltozik, de senkinek sem sérülnek a jogai.

A módszer ismerős lehet a Vajdaságból a kilencvenes évekből, amikor a Koszovóból érkezők módosították az északi tartomány etnikai összetételét, vagy a ceaucescu-i Romániából, amikor a Kárpátokon túli románokkal tették román többségűvé az erdélyi nagyvárosokat.

Kazanszkij szerint nem nehéz 10-15 ezer embert találni, aki hajlandó lenne Kárpátaljára költözni, „csak a volt Bahmutból is több ezer lakos lesz”.

Ungváron még mindig csak 112 ezer ember él. Ez a legkisebb regionális központ. Biztos vagyok benne, hogy megfelelő állami támogatással könnyen 300 ezerre nőhetne a lakosság száma”

– jegyezte meg az újságíró.

A tervre reagált Dunda György, a Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója.

„Zseniális ötlettel állt elő a kárpátaljai magyarság jelentette probléma megoldása céljából Denisz Kazinszkij ukrán újságíró. Szijjártó Péter Ukrajnával kapcsolatos hétfői megszólalására reagálva a kijevi RBK-Ukrainánál dolgozó kedves kolléga megmondta a tutit: több százezer ukrán katonát és menekültet kell a soknemzetiségű Kárpátaljára telepíteni. Azt írja közösségi posztjában, hogy Beregszászba elég 10-15 ezer lakost áttelepíteni és máris megvan oldva a magyar ügy. Érvelésében úgy fogalmaz, hogy ha az állam lakóházakat épít saját állampolgárainak, azzal semmilyen kisebbségi jogot nem sért, ugyanakkor egyszer és mindenkorra lerendezi a nemzetiségi arányokat

– írta oldalán a kárpátaljai újságíró, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a szervezett betelepítéseknél arra is gondosan figyelne az ukrán újságíró, hogy az új lakók jellemzően a magyarok által egy tömbben lakott vidékekre érkezzenek.

Egy kárpátaljai levele: hogy néz ki valójában Kárpátalján a sorozás

Az ukrán ombudsman szerint a humanitárius jog megsértése volt a kárpátaljai hadifoglyok befogadása

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)