Migránsérzékenyítő társasjáték?

Díjat is nyert már az a társasjáték, ahol a papírok nélküli illegális bevándorlókat kell embercsempészekhez vezetni, anélkül, hogy a rendőrök észre vegyék őket. Persze több hasonló tematikájú játékot is gyártottak, az egyik épp a magyar-szerb határon játszódik.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A Magyar Nemzet számolt be arról a magyar sajtóban, hogy több magyar vonatkozása is van azoknak a társasjátékoknak, amelyek az elmúlt években jelentek meg, és az illegális migráció iránti érzékenyítéshez is alkalmazhatók. Az ilyen játékok sorát a The Journey: Khartoum (Az utazás: Kartúm) nyitotta meg, amelyben a játékos feladata az volt, hogy eritreai menekültként elhagyja Szíria fővárosát papírok nélkül, embercsempészek, rendőrök és a gátlástalan, lelkiismeretlen “rabszolgatartó” munkáltatók között lavírozva. A folytatás 2017-ben készült el, és a The Journey: Istanbul (Az utazás: Isztambul) címet viseli.

A játékleírás szerint a játékosok szíriai, iraki vagy afgán migránsként Európa felé utaznak. Okmányaik nincsenek, eljutnak Isztambulba, ahol embercsempészeket kell találniuk a rendőrség és a migránsokat kizsákmányolók kicselezésével. A feladat Isztambul elhagyása. A játékosok felváltva mozognak a török nagyváros negyedeiben. Jókor kell lenniük jó helyen, hogy pénzt keressenek, elkerüljék a rendőri razziákat, és találjanak egy csempészt, aki kiviszi őket a városból.

A társasjáték elnyerte a Eurodesk – az Európai Bizottság támogatásával működő európai ifjúsági információszolgáltató hálózat – díját 2017-ben. A Try the Journey egy migrációs projekt, amely kezdetben filmeket és játékokat foglalt magában. “Célja, hogy elősegítője és összekötője legyen a migrációs szférának, hogy társadalmi változásokat idézzen elő, és az ön utazása itt kezdődik…” – volt olvasható a már törölt projekthonlapon.

A cég magyar vonatkozású migránsjátékot is piacra dobott; a Fortress ­Europe (Európa erőd) a magyar–szerb határon játszódik, a játékmenet szerint egy migránsokat szállító kamionnal kell bejutni Magyarországra, azaz a schengeni térségbe. A játék elnyerte a 2017-es Montreali Nemzetközi Animációs Filmfesztivál legjobb VR-filmjének járó díját, valamint bemutatták a cannes-i filmfesztiválon és a ­2017-es World VR Forumon is.

A játék fejlesztője a svéd Impact Unified – a török System & Generation cég közreműködésével –, a fejlesztési költségeket a skandináv Anna Lindh Alapítvány fizette, utóbbi negyven országban, így hazánkban is jelen van. (A cég egyébként már felhagyott a migránsjátékok fejlesztésével.) A Magyar Nemzet úgy tudja, az isztambuli menekülésről szóló társasjátékot hosszú időn át magukat jogvédőnek nevező szervezetek az illegális bevándorlók között osztogatták.

Királyságnak kiáltották ki területüket a migráns embercsempészek

Egymást ölik a migránsok a Balkánon

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)