Kenőpénzt követelnek a kamionosoktól az ukrán vámosok

A határátlépés rémálommá vált a kamionsofőrök számára, akik a romániai Szucsáva megyéből próbálnak bejutni Ukrajnába. A Sucsáva megyei DN2-es autópálya határátkelőjénél jelenleg is 650 kamion áll sorban több mint 27 kilométeren keresztül.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A téli ünnepekre szánt áruval, italokkal és tartós élelmiszerekkel megrakott teherautók többsége Törökországból és Bulgáriából érkezik, és Ukrajnába akar eljutni. A várakozási idő meghaladja a 30 órát.

A portál szerint a torlódásért az ukrán oldal a felelős, mivel a háború miatt hosszabb ideig tart a papírok ellenőrzése. Egy másik hírportál, a foter.ro egy török kamionsofőrre hivatkozva arról számolt be, hogy

A fennakadást az ukrán vámosok kapzsisága okozza – fejenként 100 dollárt kérnek a sofőröktől, ellenkező esetben nem engedik tovább őket.

A korábbi hónapokban akár 100 teherautó is áthaladt a szeretvásári átkelőn Ukrajnába, de most a Romániát elhagyni szándékozó teherautók száma akár a korábbi tízszerese is lehet.

Több közlekedésrendészeti csoport is a helyszínen van, hogy segítsen a forgalom zavartalan fenntartásában. A Radóc és Szucsáva közötti DN 2H szakaszon a 7,5 tonnánál nehezebb teherautók forgalmát leállították, és más kerülő utakra terelik azokat. A közlekedési dugók legalább a hónap végéig tarthatnak, mondják Szucsáva megye képviselői.

A kamionsofőrök természetesen nem értik a helyzetet és felháborodva nyilatkoznak az esetről.

“Minden határon ez van, volt, és lesz is”

– írja az egyik, tapasztalataira hagyatkozva.

Egy másik sofőr is hasonlóképp járt.

“Ha nem adsz pénzt, nem enged be. Ez gusztustalan és felháborító.”

– írja.

Mások szerint a probléma már jóval a háború előttre nyúlik vissza.

“Sajnos közel 20 évvel ezelőtt is ilyen volt. Egy turista buszt fejenként 5-10 euróért engedtek be”

(Index nyomán Szent Korona Rádió)