Ezeket a madárdalokat hallhatod kora tavasz idején (Hangfelvételek)

fotó: hellovidek.hu

Lassan ébredezik a természet, megérkeznek vonuló madaraink, élettel telik meg a puszta, az erdő, a tópart. Hétről-hétre egyre több madárdalban gyönyörködhetünk a kertben, a városok utcáin vagy a kirándulásink során. Az erdeiprogramok.hu összeállítása megmutat néhány madárdalt, amellyel kis szerencsével bárki találkozhat akár egy márciusi erdei séta során is.

Az első madár hangját nyilván nem kell bemutatni, hiszen a “nyitnikék” teljesen összeforrt a kora tavasszal. Ahogy a hóvirág, úgy ez a madárdal is egyet jelent a tél végével. Ennek egyik oka, hogy tényleg bárhol hallhatjuk a madáretetők egyik kedvenc madarát, a széncinegét.

Vonuló madaraink egyik első képviselője minden évben a seregély, amely jellegzetesen, nagy csapatokban repül, éréskor ellepi a cseresznyefákat, a szőlőket. A tavasz egyik hirnökeként már februárban dalolhatnak a haza érkező egyedek, és a sárgarigó “huncut a bíró” strófáját is szívesen kiálltja a nagyvilágba, amivel már a csodálatos májusi napokat is megeleveníti.

Mezei séták során már egészen korán hallani lehet a mezei pacsirták csacsogását, amely szintén az elsők közé tartozik. Aki jellegzetes énekét egyszer hallja, többé nem felejti.

A széncinege mellett a feketerigó dala is mindenki által jól ismert. Kora reggel és az esti órákban a hímek trillája csodálatos.

A 2017-es év madara a tengelic, amit szintén lehet hallani már kora tavasszal.

zöldike “zsírozása” a téli hónapokhoz is hozzá tartozik, ahol a madáretetőt rendszeresen látogatja, ott tavasszal dallal hálálja meg a gondoskodást.

Az erdőben sétálva lassan hallható már a citromsármány és a sordély jellegzetes hangja is, amelyek nélkül nincsen erdei kirándulás.

Citromsármány:

Sordély:

Egy-két hete már az autópályán haladva is láttam bíbiceket, ha vizes alföldi területeken járunk, könnyedén beléjük botlunk.

(Erdeiprogramok.hu nyomán Szent Korona Rádió)