LMBTQP jogokhoz kötné az EU az uniós forrásokat, Magyarország megvétózza

Már korábban is pedzegette az Európai Unió, hogy azon tagállamok, amelyek nem merítik ki teljes mértékig a jogállam fogalmát, azok nem kaphatnak támogatást. Most a jogállamiság feltétele közé be kívánják venni az LMBTQP jogok teljes körű elismerését is. Orbán Viktor a nap folyamán bejelentette, ha csak ilyen feltételek mellett hajlandóak előterjeszteni a következő költségvetést, akkor Magyarország megvétózza. 

Arról, hogy jogállamisághoz fogják kötni a pénzek kifizetését, már néhány napja ideiglenes megállaodásra jutott az EU tanács és az Európai Parlament. Ugyanakkor kész tervezet még nem született arról, hogy milyen feltételek alapján minősül egy ország jogállamnak. Így Helena Dalli egyenlőségi biztos előállt azzal az elképzelésével, miszerint csak akkor járna a pénz, ha az adott ország vezetése mindent megad a deviánsoknak.

Dalli a kitételt alkalmasnak tartja azoknak a tagállamoknak a megregulázására, amelyek nem alkalmazkodnak az uniós értékekhez. Az Európai Bizottság (EB) asztalán lévő tervezet a következő ciklus költségvetése mellett a pandémia okozta válság gazdaság-helyreállítási alapjaira is vonatkozna. Dalli azt hangoztatta, hogy az EB felmérése szerint az unió LMBTQ-közösségének 43 százaléka érezte úgy a tavalyi évben, hogy hátrányosan megkülönböztetik, és szerinte ez a tendencia egyre romlik. Lengyelországgal szemben idén már vezettek is be hasonló szankciókat.

A politikus úgy gondolja, hogy nem csak a tagállamokat kell megváltoztatni, hanem az Európai Uniós intézményeken belül is a minél nagyobb sokszínűségre kellene törekedni, mivel a mostani rendszer még rasszistának mondható.

A tervezet közlése után Orbán Viktor levélben tájékoztatta Angela Merkelt, miszerint ha az LMBTQP-s passzus szerepelni fog a költségtervezetben, akkor Magyarország megvétózza annak létrejöttét. Ha valóban megteszi, akkor az EU szorult helyzetbe fog kerülni, ugyanis a pandémia miatt kialakult válságok helyreállítási pénzalapja is a költségvetés része. Ezáltal a pénzhiány miatt nagyobb valószínűséggel napolják majd el a jogállamisághoz tartozásnak ezen új feltételeinek meghatározását.

(Mandiner nyomán Szent Korona Rádió)

Európai Uniós liberális diktatúra: ha nem vagy szivárványország pénz se jár