Betiltja a karácsonyfa-állítást egy francia baloldali polgármester

Környezetvédelmi intézkedésnek álcázott hagyománygyalázás zajlik Franciaországban. Pierre Hurmic, Bordeaux új polgármesterének zöldpárti elképzeléseibe nem fér bele a karácsonyfa-állítás tradíciója; szerinte szimpla „kivágott fákról van szó”, amelyek már „halottak”. A francia keresztény egyházak részéről egyelőre hallgatás tapasztalható.

Franciaországban a zavaros körülmények között megrendezett tavaszi önkormányzati választást több nagyvárosban is a radikális baloldal nyerte.

Az első fordulót – minden egészségügyi figyelmeztetés figyelmen kívül hagyásával – még a járvány tetőzése idején, március közepén tartották, a másodikat pedig nyár elején. A választás összességében a jobbközép győzelmével zárult, ugyanakkor Párizsban megőrizte pozícióját a szocialista főpolgármesternő, több nagyvárost pedig a zöldek vittek el.

A legérdekesebb eredmény Bordeaux-ban született. A hagyományosan konzervatív városban az elmúlt hetven évben mindig a jobboldal jelöltje nyert; közel fél évszázadon át az a Jacques Chaban-Delmas volt a polgármester, aki George Pompidou elnöksége alatt három évig miniszterelnök is volt. Utána következett Alain Juppé, aki később szintén miniszterelnök lett.

2013-tól viszont komoly változások indultak be a városban, miután meredeken emelkedni kezdett a bevándorlók száma. A felmérések szerint az állampolgárság nélkül is szavazati joggal bíró migránsok többsége a baloldali pártokat választotta – így történhetett meg, hogy Bordeaux-ban a keresztényellenes-szélsőbaloldali jelölt kapta a legtöbb szavazatot.

Pierre Hurmic radikális baloldali polgármester szeptember 10-én tett állásfoglalásában máris arról beszélt, hogy 2020 végéig el kell fogadni egy, a „fák jogairól” szóló megállapodást, ezért aztán szóba sem jöhet a hagyományos, decemberi 24-ei karácsonyfa-állítás Bordeaux főterén.

– Ez az egész nem illik a mi növényzet-újratelepítési koncepciónkba – fogalmazott a zöldpárti polgármester.

Vagyis a szélsőbalos városvezető tulajdonképpen be akarja tiltani a karácsonyfa-állítást. Merész elhatározását később a közösségi oldalán is megerősítette, ahol úgy fogalmazott, mindössze „kivágott fákról van szó”, amelyek már „halottak”…

A hír nagy felháborodást keltett Franciaországban, a fenyőfanevelők és -árusítók máris tiltakoznak – ugyanakkor a francia keresztény egyházak ezidáig nem nyilvánultak meg az ügyben.

(Vasárnap.hu nyomán Szent Korona Rádió)

A cölibátus eltörlésére buzdít egy magyar pap

Kerecsen – Magyarország egyik legrégebbi íjászboltja és íjászlőtere
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)