Meghajolt a kormány Brüsszelnek: felszámolják a tranzitzónákat, az ott lévő menekülteket közénk engedik

Felszámolja a kormány a tranzitzónákat, jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Kormányinfón azt mondta: a luxembourgi Európai Unió Bíróságának ítélete ugyan elfogadhatatlan számukra, nem értenek egyet azzal, és ellentmondásosnak is tartják más nemzetközi jogi szervezetek, így a strasbourgi bíróság döntésével összevetve, de Magyarország köteles betartani az ítéletet, így nem tehet mást, mint hogy megszünteti a tranzitzónákat. 

Feltehetően újabb konfliktusok forrása lesz, hogy ezután csak az ország határain kívül, a külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani, azonban a már benne lévő menekülteket menekültügyi befogadó állomásokra viszik.

Gulyás közlése szerint négy ember, aki idegenrendészeti őrizetben volt, abban is marad, 280 embert pedig menekültügyi befogadóállomásra visznek. 

Az ügyet a bírói fórumok elé vivő Helsinki Bizottság a Facebookon azt írta:

“Éjszaka kaptuk a híreket, hogy a tranzitzónákban jogellenesen fogvatartott kb. 300 embert, nagyrészt kisgyerekes családokat a hatóságok mind átszállították teljesen vagy részben nyitott szállásokra.”

A felforgató sorosista szervezet üdvözöli, hogy a kormány megszüntette az átlagosan majdnem egy évig tartó “jogellenes fogvatartást” (?). “Az ügyfeleiknek hívott migránsok érdekében végzett kitartó jogászkodási eredményeként a hazai és a luxemburgi bíróságok döntései végül kimondták, hogy a magyar kormány menekültügyi szabályozása az uniós joggal összeegyeztethetetlen. Elérték, hogy véget érjen a menekültek már a határon történő őrizetbevétele, ehelyett nem tudni, hogy mi lesz a menekültekkel: lehet újranyílnak a menekültszállások.

A kormány közleményt adott ki, amelyben azt írja, “a magyar kormány továbbra sem engedi be az illegális bevándorlókat, továbbra is megvédi a határt és továbbra is csak ellenőrzött körülmények között ad lehetőséget a menedékkérelmek benyújtására.” A kormány szerint a Helsinki hazudik, amikor a tranzitzóna kapcsán “jogellenes fogvatartásról” beszél, hiszen a tranzitzónákban eddig sem tartott senki senkit jogellenesen fogva.

“A tranzitzóna célja épp az volt eddig is, hogy jogszerű lehetőséget adjon a bevándorlóknak a menedékkérelmek beadására, minden menedékkérő oda önként, saját szabad akaratából lépett be és várta a gyorsított menedékkérelmi eljárás végét” – írják, és megismétlik: “a magyar kormány továbbra is meg fogja védeni a határt az illegális migrációtól, nem fogja lebontani a határkerítést és csak arra kijelölt helyen – Magyarország határain kívül, a magyar külképviseleteken – ad lehetőséget a menedékkérelmek benyújtására”.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)