A román alsóház elfogadta, a szenátus elutasította a székely autonómia lehetőségét (videóval frissítve)

A román parlament alsóháza kedden ugyan hallgatólagosan, de elfogadta Székelyföld autonómiastatútumának törvénytervezetét, szerdán azonban amint a szenátus elé került a törvenytervezet, azonnal elutasították  azt. 

A román parlament működési elve szerint az alsóházhoz kerülő törvénytervezetek megtárgyalására 45 nap áll rendelkezésre. Ha nem születik döntés az ügyek sorsáról az adott időintervallumon belül, akkor az elfogadottnak minősül. Jelen esetben ez történt. A Székely Nemzeti Tanács közleménye szerint azáltal, hogy nem tárgyalta meg az ügyet az alsóház, ugyan hallgatólagosan, de elfogadta az autonómia törekvést. A határidő átlépése után az ügy felkerült a szenátus elé. A szervezetet szerdán Johannis csak ezen programpont megvitatására hívta össze rendkívüli ülésre. A szenátus azonnal elutasította a székely autonómia lehetőségét.

Korábban a törvénytervezeteket jogtechnikai szempontok, valamint gazdasági és szociális szempontok alapján vizsgáló Törvényhozási Tanács, valamint a Gazdasági és Szociális Tanács is negatívan véleményezte. A tervezet elutasító megítélésben részesült a kormány, a közigazgatási és területrendezési bizottság, valamint az emberi jogi, egyházi és kisebbségi bizottság által is.

Az SZNT elismerte, hogy a Képviselőház a rendkívüli állapot miatt nem tudta tartani a 45 napos határidőt, de úgy vélte, a fejlemény ismét bizonyítja, hogy érdemes ismételten is benyújtani a Székelyföld autonóm státuszát meghatározó törvénytervezetet.

A tanács megelégedéssel vette tudomásul, hogy a képviselőház szakbizottságaiban kulturált vita folyt a tervezetről, mi több néhány képviselő a tervezet mellett foglalt állást, illetve tartózkodott.

Az SZNT ugyanakkor köszönetet mondott a két előterjesztőnek: Kulcsár-Terza József és Biró Zsolt képviselőnek.

A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben mandátumot szerzett, de pártjukkal vitában álló két képviselő tavaly decemberben nyújtotta be a törvénytervezetet. Akkor azt tartották céljuknak, hogy érdemi vitát váltsanak ki a javaslatról. 2017 decemberében Kulcsár-Terza József egyedül nyújtotta be a tervezetet, akkor azonban a parlament érdemi vita nélkül elutasította, a mostanihoz hasonlóan.

A felsőház soron kívüli szerdai ülésén ez volt az egyedüli napirendi pont. A rendkívüli ülést azért hívták össze, mert Romániában politikai botrányt váltott ki a tervezet képviselőházi hallgatólagos elfogadása.

A végleges döntést hozó szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést.

Az autonómiatervezetet kizárólag a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakciója támogatta.

 

(A Vasárnap.hu nyomán VNL – Szent Korona Rádió)

Nemzetipolo.hu – 23 éve, tisztán magyar alapanyagokból készült hazafias ruházat
– A Szent Korona Rádió támogatója (X)