Filléreskedés okozott hatalmas kárt az orosz haditengerészetnek

Minden, amit a múlt heti dokk-süllyedésről tudni érdemes.

Oroszország egyetlen repülőgép-hordozója, az Admiral Kuznyecov egy mélyebb karbantartáson kell, hogy átessen. Mivel ez komolyabb beavatkozással jár, úszódokkba (PD-50) kellett állítani.

Egy távolabbi vihar indította be az események láncolatát. Megrongálódott az a villamos vezeték, amely ellátta az Egyesített Hajóépítő Vállalat murmanszki kikötőjében lévő úszódokkot, amely éppen kidokkolta a “teknőt”. Ilyenkor ezek a speciális járművek irányítottan víz alá merülnek, hogy a rajtuk lévő hajót le lehessen úsztatni, de az áramszünet miatt a folyamat ellenőrizetlen lett.

A hajótestben kontrollálatlanul beömlő víz elsüllyesztette a dokkot, egy 70 tonnás daru padig a hajó fedélzetére dőlt, átszakítva azt, nem mellesleg közvetlen életveszélybe sodorva az ott dolgozó 70 embert. Kész szerencse, hogy a Kuznyecov úszóképes maradt.

A leszállófedélzetre dőlt daru

Természetesen kivédhető lett volna a baleset, ugyanis ilyen alkalmakra tartalék generátorok vannak a hajókon. Jó esetben ezeket be is lehetett volna üzemelni, de ezekhez “takarékossági” okok miatt sem kezelőszemélyzet, sem üzemanyag nem állt rendelkezésre, annak ellenére, hogy a PD-50 tulajdonosa egy részben állami kézben lévő olajipari vállalat, a Rosznyeft!

A PD-50 sérülten, 30 méteres mélységben az oldalán fekszik komoly sérülésekkel, kiemelése legalább egy évbe tellene, az Admiral Kuznyecov fedélzetén pedig egy 4×5 méteres lyuk tátong.

Az egy szem hordozó felújítási munkálatai úgy teljesen biztos, hogy késedelmet szenvednek, jelentős költségnövekedéssel.

Mindennek tetejébe az Admiral Kuznyecov egy több szempontból is elavult konstrukció. Nukleáris meghajtás helyett olajtüzelésű kazánok hajtják, katapult helyett síugrósánc van rajta, és noha csak 10%-al rövidebb Egyesült Államokbeli vetélytársainál, jóval kevesebb repülőgép fér el rajta. Ennek jó részt az az oka, hogy légvédelmi, tengeralattjáró elhárító és felszín-felszín rakéták is helyet kaptak a hajon.

A felújítás eddig is vitatható volt, hiszen az egység egyre inkább csak jelképes jelentőséggel bír. Ördögi kör, hogy nincs korszerű kísérete sem (se pénz, se kapacitás), így indokolhatóak a megnyomorító fegyverek.

Vanek úr