Lengyelország a Mi-24 váltótípusát keresi

Sőt, nem csak ezt a típust cserélnék korszerűbbre.

Lengyelországban folyamatosan napirenden van a Varsói Szerződés korából származó szovjet haditechnika lecserélése nyugati, vagy ha megoldható hazai fejlesztési, gyártású eszközökre, rendszerekre.

Nem csak a MiG-29 és a SzU-22 típusok utódait keresik (tehát nem csak kivonják és „jónapot”, mint itthon!), hanem a forgószárnyas csataménekét is, sőt lépést tartva a kor kihívásaival, új kategóriában is terveznek.

A Mi-24 váltótípusa „Kruk” névre hallgatna, a következő öt éven belül az első 16 darabot meg is vennék, majd még egyszer ennyit 2022. után, mondta az ország védelmi minisztere. Hozzátette, a sikeresség érdekében partnereket keresnek, közös ipari együttműködésre, például Olaszországot. Olaszországban egyébként pont most került terítékre az Augusta A-129 cseréje modernebb, hazai típusra, így nekik is jól jönne, ha a járulékos költségek egy részét másra terhelnék – Vanek úr.

Védelmi miniszterük azt is elmondta a helyi sajtónak, hogy ezen kívül pilóta nélküli légijárműveket, UAV-ket is felírtak erre a bevásárló listára. Nem kevesebb, mint 200, különböző kategóriájú eszköz a cél. Mondandóját azzal zárta, hogy haditengerészetük új osztályú partvédelmi hajókat kap majd, de előtte még azt is mondta, hogy „az a cél, hogy harcászati robbanófejjel ellátott drónokat gyártsunk, fokozatosan megvalósul. (…) A tervezett alacsony, harmincezer zloty-s (kb. 2,2 millió forint) költségek miatt, köszönhetően a korszerű gyártástechnológiának és anyagoknak, ezer darabot veszünk.”
Csak spekuláció, de valószínűleg ez alatt valami egyszer használatos eszközt érthet, bővebben nem fejtette ki.

Impozáns tervek, tartsuk észben és vegyük elő a cikket öt év múlva, ellenőrzés céljából.

Vanek úr