Csúcsra járatott zsarolás: 78 milliós büntetést szabna ki az EU, a be nem fogadott migránsokért

Zsarolja az Európai Bizottság az uniós tagállamokat a betelepítési kvóta ügyében azzal, hogy egy be nem fogadott bevándorlóért az országoknak 78 millió forintot kellene fizetniük.

 

 

 

Ezt mondta a kisebbik kormánypárt országgyűlési képviselője. Hollik István közölte: továbbra is népszavazáson döntenék el a betelepítési kvóta elfogadását. A parlament hétfői ülésén kérik majd az ellenzéki pártok támogatását, hogy mielőbb ki lehessen írni a kvótáról szóló referendumot. Ha nem kap többséget a házszabálytól való eltérés, akkor kivételes eljárást fognak kérni a kormánypártok.

„Egy bevándorlóért 78 millió forintot kér a bizottság, amíg a jelenlegi uniós támogatásnak, itt Magyarországon az egy főre vetített értéke egymillió forint. Azaz, amíg egy migráns 78 millió forintot ér Brüsszelnek, addig egy magyar állampolgár mindössze csak egymillió forintot. Ez is jól mutatja, hogy a brüsszeli politikusok elszakadtak a valóságtól. A bizottság javaslata elfogadhatatlan és felháborító” – vélte Hollik István országgyűlési képviselő.

Az előzményekről:

Migránsonként 250 ezer euró (77,7 millió forint) “szolidaritási hozzájárulás” fejében tagadhatnák meg ideiglenesen az uniós tagállamok, hogy részt vegyenek a migránsok automatikus elosztásában – derül ki az Európai Bizottság által szerdán elfogadott javaslatból.

A brüsszeli testület az uniós menekültügyi eljárási szabályokat lefektető, úgynevezett dublini szabályok átalakítására tett javaslatot.

A bizottság javaslata alapján továbbra is megmaradna az a szabály, hogy a menedékkérőknek ott kell menekültstátusért folyamodniuk, ahol elsőként az Európai Unió területére lépnek, de a tervezet bevezetne egy új “méltányossági mechanizmust”. Ez alapján lefektetnék, mikor tekinthető egy tagállam menekültügyi rendszere túlterheltnek, s az adott országokból, ha kérelmük elfogadható, automatikusan másik tagállamba helyeznék át a menedékkérőket.

Kedden brüsszeli forrásokat idézve írt arról a Financial Times online kiadása, hogy egy-egy migráns befogadásának elutasítása “mindenképpen több százezer euróba” kerülne.

A lap kommentárja szerint a kelet-európai országok, köztük Lengyelország és Magyarország üdvözölnék, ha a kötelező befogadási kvótákkal szemben alternatív megoldások születnének, a javaslatban szereplő magas összegű bírság azonban megütközést fog kelteni ezekben az országokban.

A bizottság által javasolt összeg alapján Lengyelországnak például hozzávetőleg 1,5 milliárd eurójába kerülne, ha nem fogadná be a jelenlegi kvótájában meghatározott, Olaszországból és Görögországból áttelepítendő 6200 menekültet – írta a Financial Times írásában.

(alfahir.hu-hirtv.hu-Idegen áradat-SZKR)