Menekültáradatot indított el az Iszlám Állam

Újabb menekülthullám indult Észak-Szíriából a török határ felé, miután az Iszlám Állam több falut is tűz alá vett, ahol már eddig is emberek ezrei kerestek menedéket.

Legalább három embert meg öltek, miközben a terrorszervezet hátrálásra kényszerítette a Szabad Szíriai Hadsereg erőit, akik már öt mérföldre megközelítették Dabiqot, az Iszlám Állam (IÁ) számára szimbolikus jelentőségű falut. Úgy tartják, Dabiq az előre elrendelt helyszíne annak az apokaliptikus végű csatának, amelyben az IÁ harcosai legyőzik „Róma seregeit”.

A Szabad Szíriai Hadsereg vezette offenzívában, ugyanakkor Dabiqot nem akarták elfoglalni, mert tudták, hogy azt az Iszlám Állam erőn felül védené. Ehelyett az IÁ úgynevezett „kalifátusának” keleti része az ellenzék stratégiai jelentőségű célpontja.

Csütörtökön tíz, belső menekültek elhelyezésére szolgáló tábort rohant le az Iszlám Állam. Hangosbemondókon szólították fel az embereket, hogy vonuljanak az IÁ ellenőrzése alatt álló területekre. Ehelyett mintegy ötezren indultak meg a török határ felé.

iá-csmozg1 (clicks: 1)

A törökök azonban nem engedik át az embereket Azaznál, pedig már korábban is sokan érkeztek ide az orosz bombázások elől. Harmincezren várakoznak, de csak azok mehetnek át, akik sürgős egészségügyi ellátásra szorulnak, vagy közeli hozzátartozójukat látogatják meg.

(Fent az Europress fotóján az egyik csütörtökön lerohant és felgyújtott menekülttábor)

Kövesse rovatunkat a Facebookon is!

(24.hu-Idegen áradat-SZKR)