Újabb migránsáradatra lehet számítani – naponta vágják át a drótakadályt

Toroczkai László: „Nagyon nem szeretném újra átélni ezt az időszakot, de ez a nagypolitikától függ, nagyon fontos, hogy az unió vezetése mit akar. Az már egyértelmű, az unió vezetése érdekelt, hogy invázió történjen Európában. Ezt meg lehetett volna állítani, még most is meg lehet és meg is kell, de ha nem lesz nagypolitikai összefogás, akkor kemény tavasz elébe nézünk”

 

Több mint 150 migránst fogtak el a rendőrök szombaton tiltott határátlépés miatt – az ORFK honlapján közölt legfrissebb összesítés szerint. Ugyan az év elején megerősítették a drótakadály védelmét a határnál, a menekültek mégis átjutnak rajta. Azt mondták a helyiek: attól félnek, hogy tavasszal újabb migránsáradat érkezik.

Vasfüggöny és drótakadály van a szerb–magyar határnál. Európa kapuja bezárult, de a menekülési útvonal alig változott. A migránsok naponta vágják át a drótakadályt. A kormány korábban segítséget ígért azoknak a gazdáknak, akiknek a migránsok kárt tettek a földjükben, de egyelőre nem kapták meg az állami kárpótlást.

„– Taposási károk, de volt, hogy a mikroszórókat tették tönkre, az öntözőberendezést felborították, hozzányúltak, sok kárt okoztak.
– Segítségről volt szó, hogy az állam is segít, megkapták ezeket a forrásokat?
– Volt róla szó, de még nem kaptunk semmit” –  mondta az egyik gazda, Pakai Csaba.

A határ menti falvakban élők félnek. Arra számítanak, tavasszal még több migráns érkezik.

„– Ez a kerítés itt erre gyönge, annyira lápos terület, nem bírtak a gépek bemenni, csak egy kerítés van,
– Nem állítja meg őket, jönnek át?
– Igen tovább bírnak jönni. Mi lesz ebből meg mi nem, ebből jó nem lesz, ezek így elindulnak. Ez sok, a lakosság is azért egyre jobban fél, aki tévét né,z hallgatja merre, mit csinálnak, előbb beszéltük, sok kan, csak kiéhezik, jön a jó idő, másképp lesznek.”

Ásotthalom vezetője a drótakadály megerősítésével védekezne a migránsok ellen és nemzetközi összefogást sürget.

„Nagyon nem szeretném újra átélni ezt az időszakot, de ez a nagypolitikától függ, nagyon fontos, hogy az unió vezetése mit akar. Az már egyértelmű, az unió vezetése érdekelt, hogy invázió történjen Európában. Ezt meg lehetett volna állítani, még most is meg lehet és meg is kell, de ha nem lesz nagypolitikai összefogás, akkor kemény tavasz elébe nézünk” – mondta Toroczkai László.

A határ túloldalán is tartanak az új inváziótól. Szabadka első embere azt mondja, most még bírják a rohamot.

„– Néhány hete újra elkezdtek szivárogni, de kisebb csoportokban, pár tízen jelennek meg csak, nem nagy számban. Egyelőre azt gondolom, ez így is fog maradni, amíg Horvátország irányában az átmenő folyosó működik; akkor lesznek gondok, ha az átmenő folyosók lezáródnak, akkor valószínűleg megindulnak más irányba, és akkor nincs kizárva, hogy újabb nyomás alatt lesz a város is.
– És akkor mi lesz?
– Majd az illetékesek, akik ezért a fizetésüket kapják, és komoly tisztségben vannak, elgondolkodnak és intézkednek.”

Idén eddig 390 illegális határátlépőt állítottak Magyarországon bíróság elé. Ez a tavaly decemberi adatok két és félszerese. Év elején megerősítették a drótkerítés védelmét, egyre több katona és rendőr teljesít szolgálatot a határon.

(Hír tv nyomán – SZKR)