Keresztény riportert lőttek le az izraeli katonák – Rátámadtak a halottasmenetre a rendőrök (frissítve)

Izraeli katonák  lelőtték Ciszjordániában az al-Jazeera pánarab hírtelevízió egyik ismert újságíróját. A Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke Izraelt tette felelőssé a tudósító haláláért. A keresztény riporter az izraeli katonák palesztin menekülttáborba való behatolásáról akart tudósítani amikor fejbelőtték.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A temetésen sem bírtak magukkal a zsidók – Megtámadták a halottas menetet a rendőrök (2022. 05. 16)

A Quds News Network híradásai szerint Shireen Abu Akleh temetésén megtámadták a halottas menetet, s a koporsóvívőket is a cionista rendőrök. Az esetet nem kell bővebben kommentálnunk, a videókon magukért beszél az izraeliek viselkedése:

Az újságírónő gyászolóira támadtak, testvérét előállítottak, erőszakkal hatoltak be egy templomba a zsidók

Az izraeli katonák még a gyászszertartást sem tartották tiszteletben.  Az agresszív viselkedést tanúsító izraeli fegyveresek betörtek a Jeruzsálem közelében helyezkedő Beit Hania település templomába és annak közelében lévő lakóépületbe ahol a meggyilkolt újságírónő rokonai siratták a elhunytat.

Az izraeli katonák erőszakkal elakarták kobozni a gyászolóktól a palesztin zászlókat. A dulakodástban egy palesztin hölgy súlyosan mgsérült. Az egyik izraeli katona eltörte a kezét, emiatt kórházba kellett szállítani.

A meggyilkolt keresztény újságírónő testvérét Antoun Abu Akleht az izraeli katonák a temetés napján letartóztatták ás kihallgatásra elvitték.

A megszálló erők minden erővel próbálták megakadályozni, hogy az egybegyűlt tömeg tisztesség szertartás keretein belül búcsúztassák el a martírhalál halt újságírónőt.

Beit Haninában és a Farnsawy kórház előtt összegyűlt tömeget rendszerint provokálták az izraeliek, és többször megpróbálták megakadályozni, hogy felhozzák a palesztin nemzeti lobogót.

Több szervezet felszólítása ellenére Izrael továbbra se ismeri el hibás voltát a nő halálában.

Korábban írtuk:

A palesztin egészségügyi tárca szerint Shireen Abu Akleht az izraeli katonák Jeninben  célzott támadás során fejbelőtték. A keresztény nőt azonnal kórházba szállították, ahol azonban nem tudták megmenteni az életét.

Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy vizsgálatot indít az ügyben, és nem zárták ki, hogy Abu Aklát “palesztin fegyveresek találták el”.

Az 51 éves, Jeruzsálemben született keresztény Shireen Abu Akleh az utóbbi két évtizedben az izraeli és palesztinai Al-Jazeera hálózat jól ismert riportereként dolgozott.

Ali Samudi a megölt újságíró kollégája szerint távol voltak minden tűzharctól. A menekülttábortól legalább háromszáz méterre voltak, ahonnan követték az izraeli hadsereg utasításait, és elkerülték azt a területet ahonnan a palesztin fegyveresek tartózkodtak.

A szemtanúk szerint az izraeli katonák három célzott lövést mértek az Al-Jazeera csapatára. Először Ali Samudi sérült meg, majd a második egyenesen Shireen Abu-Akleh fejét érte. A harmadik lövés célt vesztett. A lövésekből arra lehetett következtetni, hogy egy izraeli mesterlövész támadta meg az Al-Jazeera stábját.

A hét fős stáb mindegyik tagja sajtó feliratú mellényt és sisakot viselt. Ezt a tényt a nyilvánosságra került felvételek is megerősítették.

“Elítéljük a szörnyű bűncselekményt, amelynek célja, hogy megakadályozza a médiát üzeneteinek átadásában. Az izraeli kormányt és a megszálló erőket tartjuk felelősnek Shireen kolléga meggyilkolásáért. Követeljük, hogy a nemzetközi közösség ítélje el és számoltassa el az izraeli megszálló erőket Shireen Abu Akleh sebesülése és megölése miatt”

– jelentette ki közleményében az al-Jazeera.

Jaír Lapid izraeli külügyminiszter a palesztinokkal közös patológiai vizsgálatot javasolt, és a haláleset kivizsgálására is közös vizsgálóbizottság felállítását ígérte. A koalícióból jelenleg időlegesen távol lévő arab Raám párt nemzetközi grémiumot kért az újságírónő halála körülményeinek feltárására.

A Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint március vége óta 30 palesztint öltek meg izraeli egységek. Néhányan közülük erőszakos terrortámadást követtek el, mások katonákkal csaptak össze, de vannak köztük eltévedt lövedékek miatt meghalt fegyvertelen áldozatok is.

Az amerikai állampolgársággal rendelkező újságírónő megölését Washington is elítélte, és kivizsgálást szorgalmaz.

A palesztin keresztény újságírónőt több ezer muszlim és keresztény jelenlétében temették el ideiglenesen  Jeninben. Az Abu Akleh család kérésére a Jeruzsálemi Görögortodox Egyház és a Palesztin Hatóság szülővárosában Jeruzsálemben akarják végső nyugalomba helyezni.

Izrael idén is diszkriminálta a húsvétra zarándokló keresztényeket

Izrael jóváhagyta ezer palesztin deportálását

(Orientalista.hu nyomán Szent Korona Rádió)