“Székelyföld nem létezik!” – Újabb rágalmazási hullám a hokisok ellen (frissítve)

Vasárnap a magyar válogatottal játszott meccset a román válogatott a jégkorong világbajnokságon. Románia nem jutott tovább, de nem ez zaklatta fel az országot, hanem az, hogy a két csapat együtt énekelte a Székely himnuszt. A román sovinizmus most is megmutatkozott.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra… 

Frissítés (2022. 05. 11)

Azzal vádolják Romániában a székely hokisokat, hogy szándékosan veszítettek a világbajnokságon.

“Gyakorlatilag nem akartak játszani, üresbe korcsolyáztak, az ellenfelek mellé ütöttek bottal. Feljuthattunk volna, ehelyett ők az ország ellen fordultak, amit képviseltek. A szívükkel nem Romániáért, hanem Magyarországért játszottak. Tudom, hogy ezek súlyos vádak, de ilyennek tűnt. Románia nevelte fel őket, és ők elárulták!”

– idézi a prosport.ro Nistort, a szövetség főtitkárát.

A román sovinizmus az egekbe hágott, most már szinte biztos, hogy komolyan szankcionálni fogják a székely játékosokat, ezt maga Nistor erősítette meg.

Korábban írtuk: 

Román válogatottról hokiban nem igazán beszélhetünk, inkább székelyről, ugyanis a jégkorong az országban inkább a székelyek játéka, ők adják a válogatott keret többségét. Ennek következtében a hétvégi magyar-“román” meccs végeztével mindkét csapat a magyar szurkolók előtt a Székely himnusz éneklésébe kezdett, a romániai válogatottból összesen 3-an nem kapcsolódtak be.

Az eset hatalmas sajtóbotrányt és a sovinizmus újabb tetőfokra hágását hozta el Romániában. A román szaksajtó azt is kifogásolta, hogy a lelátó magyar szektorában ült Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter, a román hokiszövetség volt elnöke.

Az esetet kirobbantó Prosport portál Marius Diaconescu történészt idézi, aki szerint

“jelenleg nem létezik Székelyföld, csupán néhány romániai megye, amelyben magyarok is élnek”.

A Gazeta Sporturilor sportlap pedig szokás szerint az “úgynevezett Székelyföld” kifejezést használja, és kiemeli, hogy három (meg nem nevezett) hokis nem vett részt a himnuszéneklésben.

Sorin Grindeanu miniszterelnök-helyettes sürgős lépéseket követel a vasárnapi meccs kapcsán a sporttal kapcsolatos romániai illetékesektől: “Sértés és szégyentelen tiszteletlenség Romániával, a románokkal és a trikolórral szemben.

Remélem, hogy az eset nem marad büntetlenül.

Arra kérem a Román Jégkorongszövetséget, az Ifjúsági- és Sportminisztériumot és minden más felelőst, hogy a legszigorúbban szankcionálják ezt a minősíthetetlen gesztust. Aki nem tiszteli Romániát, annak nincs mit keresnie piros-sárga-kékben!”

A Román Jégkorongszövetség elnöke, Alexandru Halauca sebtében össze is hívta a szervezet testületét, és bejelentette, hogy a Székely himnuszt éneklőkre egy év eltiltás is várhat, ugyanis tettük mögött “a székelyek destabilizációs szándékai álltak”. Ezen felül teljes román vezetésre cserélnék a hokiválogatott irányítását.

Száműzik a románokat Úzvölgyéből

Az asztalt verve félemlítette meg magyar betegét egy román főorvos

(Index, 24.hu és Nemzeti Sport nyomán Szent Korona Rádió)