Ami a Mi-24 nagyjavításról eddig kiderült

Hétfőn érkezett vissza az első négy helikopter, lassan csepegtetik az információkat.

Azt talán már a legtöbben tudják, hogy hétfőn szállította le az orosz fél az első négy Mi-24-est Kecskemétre. Az átadás előtt csak két fénykép szivárgott ki, ezek nem voltak túlságosan bizakodásra okot adóak.

Emlékeztetőül, tavaly év végén történt meg a forgószárnyasok elszállítása. Az ügyletet folyamatos titkolózás övezte, és övezi a mai napig is.
Ami időközben kiderült, az ebbe a cikkbe került összegyűjtésre:

Újabb csavar a hazai Mi-24-esek felújítás körül

Az elszállított gépek között volt olyan, ami Magyarországon soha nem repült, de a két legkésőbb leállított P is körülbelül öt évet rohadt, a minisztérium és az impotens Hende Csaba, egykori honvédelmi miniszter hozzáállása miatt.

A visszatérő gépeket megnézve és az elhullajtott információ morzsákat összerakva igen felemás kép áll össze.
Tényszerűen a következők történtek:

  • Nagyjavították a helikopterek sárkányszerkezetét, hajtóműveit, meghajtását.
  • Új festésmintát kaptak, új felségjelzéssel és üzemeltetési feliratokkal.
  • Korszerűsítették a navigációs rendszert, erről a DME és VOR antennák árulkodnak.
  • További hét évet illetve 1000 órát repülhetnek.
  • A két V altípusú példánynál az infracsapda szóró kazettákat a P altípus szabványa szerint alakították át.
    Az újonnan felszerelt antennák

    Vélhetően ez az utolsó hét évük ezeknek a helikoptereknek úgy, hogy az egykori keletnémet P-k között van olyan, ami mindössze néhány órát repült.
    A korábban visszaérező Mi-17-esek ugyancsak további 7 évet, de 2000 órát kaptak, holott a hajtóművek és a meghajtás egy része azonos. Valószínű, de nem biztos, hogy a kitartó és következetes nemtörődömség miatt a “restaurátorok” egyszerűen nem adnak 2000 órát a Mi-24-eseknek. Nem vállalják be.

    Elmaradt az átfogó korszerűsítés. Egy-két részletet leszámítva ezek a forgószárnyasok megmaradtak a gyártásukkor érvényes színvonalon.
    Elmaradt az önvédelmi rendszerek, a felderítő és a tűzvezető rendszerek korszerűsítése. Lényegében ugyan azt tudják, amit negyven éve, legalábbis nem állítja sem a Minisztérium, sem a Honvédség ennek ellenkezőjét, sőt.
    Erről maga Koller József dandártábornok beszél:

    Az átfogó korszerűsítés elmaradásának több oka is lehet, de a fő ok talán az, hogy erre az utolsó hét évre túlságosan drágának találták, főleg, ha utána azokat a rendszereket nem lehet átszerelni más helikopterekbe, vagy továbbértékesíteni. Ezzel újra csak eljutunk oda, hogy a 2010-es évek elején kellett volna még gondoskodni a típus jövőjéről.
    Szerepet játszhat még benne az Egyesült Államok egyre agresszívabb nyomása, illetve más ellenérdekelt országok, szolgálatok aknamunkája is.

    Továbbra is talány a fegyverzet kérdése. A típushoz tartozó irányított páncéltörő rakéták, melyek mellesleg szintén elavultnak számítanak mára, évekkel ezelőtt eladásra kerültek. Esetleges pótlásukról azóta sem nyilatkoztak illetékesek.

    Vanek úr