Spanyolországban (is) börtön jár hazaszeretetért

Ahogy egész Európában, úgy Spanyolországban sem könnyű a nacionalisták élete. 14 ember vonul börtönbe hamarosan, amiért kiálltak az egységes Spanyol Királyság mellett.

 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal (HVIM) hosszú évek óta szoros bajtársi kapcsolatot ápoló Democracia Nacional (DN) alelnökét, Pedro Chaparro-t és 13 további társát ítélte letöltendő börtönbüntetésre a Legfelsőbb Bíróság, amiért a nacionalista fiatalok megzavartak egy szeparatista katalánok által szervezett gyűlést.

1 (clicks: 9)
Incze Béla HVIM alelnök és Pedro Chaparro DN alelnök a Magyar Szigeten.

A szeparatista gyűlést a Madridi Kulturális Központban szervezték meg. Az alábbi videó elején látható az összejövetel megzavarása:

A területileg illetékes bíróság kevesebb mint egy év letöltendő börtönbüntetést szabott ki rájuk, azonban a Legfelsőbb Bíróság helyt adott az ügyészség fellebbezésének. Súlyosbító körülményként értékelték, hogy a gyűlés megzavarása “ideológiai diszkriminációnak” minősül a liberális elvek alapján összetákolt spanyol btk szerint. Első fokon közrend megzavarásáért mindössze 6 hónapot mértek ki rájuk, azonban ezt Chaparro esetében súlyosbították 2 év 1 hónapra, illetve köztulajdon megrongálásáért további 1 év 1 hónapot róttak ki. A 14 fő különböző nacionalista szervezetek tagjai. A bíróság 1 és 4 év közti letöltendő börtönbüntetéseket rótt ki.

Az ítélet igazságtalan és aránytalan volta világosan tükrözi, hogy a spanyol hatóságok bátorítják a szeparatistákat, miközben az egységes Spanyolországért küzdő fiatalokat ellehetetlenítik. Ez a kijelentés főleg annak tudatában nem túlzó, hogy néhány évvel ezelőtt baloldali szeparatisták törtek be a madridi egyetem kápolnájába, ahol azt skandálták, hogy “Úgy fogtok égni, mint ’36-ban!” (Utalás a spanyol polgárháborúra, ahol a baloldali felkelők templomokat gyújtottak fel, és papokat végeztek ki. – szerk.) A kápolnában tartózkodókat lökdösték és fenyegették. A támadókkal volt Rita Maestre is, a baloldali populista párt önkormányzati képviselője. A balosok akciója után végül senki nem kapott letöltendő börtönbüntetést, Maestre képviselő asszonyt pedig minden vádpont alól felmentette a bíróság.

A HVIM-től pedig az alábbi kommentárt kapta portálunk:

Bajtársaink a jövő hónapban kezdik meg a büntetésük letöltését. Ezek az utolsó napok, amikor még tudnak kommunikálni családjukkal és bajtársaikkal, szerte Európából. Pedro Chaparro-tól az alábbi  üzenetet kaptuk: “A helyzet borzasztó, de nem fogunk meghátrálni. A támogatásotok és Isten az én reményem. Megtiszteltetés, hogy ilyen bajtársaim vannak.” Amíg ilyen harcosok vannak kontinens szerte, mint Pedro és társai, addig él az ősi Európa eszménye, amiben érdemes hinni, akármilyen kiábrándítónak is tűnik a helyzet. Kitartás Pedro! Kitartás Bajtársak! – ¡Arriba España!

(Ordine Futuro nyomán SZKR)