Horvátország először kapott fenyegetést az Iszlám Államtól

A horvát titkosszolgálat (SOA) értékelése szerint Horvátországban továbbra is stabil a biztonság, viszont a terrorizmus jelenléte a környező államokban komoly veszélyt jelent az ország számára – idézte a Vecernji List című horvát napilap hétfőn a SOA-nak a 2015-ös évre és az idei első negyedévre vonatkozó jelentését.

A hírszerzés szerint Horvátországban több tucat híve van a radikális iszlámnak, de többségük nem támogatja a szélsőséges iszlám ideológián alapuló terrorizmust. A helyzet azonban aggodalomra ad okot, mert a veszély a szomszédból érkezhet – hangsúlyozza a jelentés.

2012 óta eddig csaknem 900 délkelet-európai illetőségű önkéntes harcolt Szíriában vagy Irakban a terroristák oldalán. Többségük Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból, Szerbiából, Macedóniából és Albániából csatlakozott az Iszlám Államhoz (IÁ).

A jelentés szerint ezek a katonák családosok, feleségük és gyermekük van az említett országokban. Közülük 300-an hazatértek a harcokból.

Hat horvát állampolgár is harcolt az IÁ oldalán, közülük egy tért vissza abba az országba, ahonnét származott. Kettős állampolgárokról van szó, akiknek nem Horvátország a származási országuk, és akik nem is horvát nemzetiségűek – áll a jelentésben.

Ami a migrációs válságot illeti, a horvát titkosszolgálat megerősítette, hogy a terrorszervezetek az illegális bevándorlási hullámot kihasználva több tagjukat is Európába juttatták. A hírszerzés arra is kitér, hogy Horvátország először kapott fenyegetéseket az IÁ-tól internetes oldalakon keresztül.

A SOA figyelmeztetett továbbá a korrupció és vesztegetés, vagyis a gazdasági bűncselekmények negatív hatásaira.

Politikai szélsőséges megmozdulásokat is regisztrált, de ezek annyira ritkák és szervezetlenek, hogy semmilyen veszélyt nem jelentenek az országra és annak állampolgáraira nézve.

(MTI-Idegen áradat-SZKR)