Merénylet Bagdadban: autóba rejtett pokolgépet robbantott az Iszlám Állam

Autóba rejtett pokolgép robbant szerda délelőtt egy bagdadi piacon, egy szépségszalon előtt. A merényletet az Iszlám Állam vállalta magára. Az áldozatok száma egyre nő, először 37 halottról és 54 sebesültről lehetett tudni, de a rendőrség már 50, majd 64 halottat számolt össze. A sebesültek száma minimum 80, az al-Jazeera szerint eléri a 100-at is.

 

A szervezet még mindig ellenőrzése alatt tartja a második legnagyobb iraki várost, Moszult, melynek visszafoglalására az iraki kormányhadsereg a kurd pesmergák és az amerikai légierő, illetve különleges egységek támogatásával márciusban indított offenzívát.

A roncsokat takarítják Bagdadban, a robbantás helyszínén Fotó: Hálid Mohammed
(clicks: 18) A roncsokat takarítják Bagdadban, a robbantás helyszínén
Fotó: Hálid Mohammed

 

Az Iszlám Állam ettől függetlenül is állandóan próbálkozik bagdadi kormányépületek elleni merényletekkel, de a terrorszervezet kedvelt célpontjának számítanak a síita felekezetű irakiak által lakott negyedek is. A mostani robbantás is az 1999-ben iráni száműzetésben meghalt Sadr ajatollahról elnevetett elővárosban történt.

Az IS legutóbb május elején robbantott két autóbombát, a célpontok akkor is síita többségű települések voltak. A terrorszervezet azonban szunnita politikai ellenfeleit sem kíméli, vasárnap az Ébredés Tanácsa nevű szunnita törzsi szövetség egyik tagjának temetésére osont be egy öngyilkos merénylő, és 11 embert sikerült felrobbantania.

(index.hu-Idegen áradat-SZKR)