Több mint 100 migráns jutott be Ceutába, a spanyol észak-afrikai enklávéba

Több mint 100 migráns jutott be szombaton Marokkóból Ceutába, kihasználva a különösen alacsony szintű apályt, mert így meg tudták kerülni a spanyol észak-afrikai enklávé körül húzott és a Földközi-tenger vízébe is benyúló határkerítést.

 

“A parton gondoskodunk róluk” – közölte a helyi kormányzat szóvivője. A vöröskereszt szerint hat menekültet kórházba kellett szállítani vágási sérülésekkel és véraláfutásokkal, amelyeket átkelésükkor szerezhettek.

A spanyol rendőrség szerint 119 határsértőt fogtak el. A TVE közszolgálati televízió felvételein rendőrök voltak láthatóak, amit elfogják a partot megközelítő betolakodókat.

A menedékkérőket átmeneti szállást biztosító menekültközpontba szállították.

Több ezer migráns próbál évente eljutni Spanyolországba, az Európai Unióhoz tartozó Ceuta és Melilla észak-afrikai spanyol enklávékon keresztül, illetve veszélyes tengeri átkeléssel az Ibériai-félszigetre.

December végén 185 embernek sikerült eljutnia Ceutába, míg a marokkói hatóságok további száz menekültet fogtak el, akik úszva próbálták meg elérni a spanyol enklávét, illetve két holttestet találtak a vízben.

Érdekesség, hogy a két spanyol enklávén (Ceuta, Melilla) keresztüli útvonalat nagyrészt fekete-afrikai származású kontinensfoglalók választják.

(Szegedma.hu – Idegen Áradat – SZKR)