Harcművészetek Indiában – Yuddha Shastra VI. rész

A testgyakorlatok Indiában alkalmazott ősi módszerei számtalan lehetőséget kínálnak a fizikum és az állóképesség fejlesztésére, amelyeket az indiai harcművészetekben a mai napig rendszeresen alkalmaznak. Ezeknél a gyakorlatozásoknál is érvényes gondolat, hogy a fejlődés a szükségesen ráfordított idő- és a megfelelő hozzáállás alapján mutatkozik meg.


Korábbi részek: I. rész, II. rész, III. részIV. rész és V. rész.
Az indiai harcművészetek gyakorlásához szorosan kapcsolódó jóga-pozíciók hasznos kiegészítői a gyakorlatozásoknak: fejlesztik az izomerőt, a hajlékonyságot és az egyensúlyt. Ez a fajta, az indiai harcművészetekhez kapcsolt jóga sokszor kicsit (vagy néha nagyon) más, mint amelyeket általában ismerhetünk. A statikus elemek dinamikus mozdulatokkal vannak ötvözve, és a társsal végzett ügyességi testtartások is előfordulnak.

Az indiai harcművészetekben a ranaagashrama (a tényleges küzdelmi technikák tanulása) és az upohashrama (a taktika) mellett számos módszer segíti a tanuló fejlődését. A vyaayaama megnevezés takarja a mindenféle fizikai jellegű felkészítéseket. Kundakavartana néven említik, amikor a gyakorlatozó mindenféle eszközök nélkül végzi gyakorlatozásait, a bemelegítéseket, a nyújtásokat- és egyensúlygyakorlatokat, az izomerőt fejlesztő- és állóképességi gyakorlatait, valamint a harcművészeti mozgásokhoz járulékosan kapcsolódó többi gyakorlatokat. Gonitaka, amikor egy súlyos kőgyűrűvel végeznek izomerősítést, de ide tartoznak az egyéb kősúlyokkal végzett módszerek is. A pramadaa kifejezés a gadaa, a mudgara és a musala eszközökkel végzett gyakorlatozásokra utal. A stambhashrama egy speciális oszlop-gyakorlatozás, a bátorság, az erő, az egyensúly, az ügyesség és az akrobatikus képességek fejlesztése érdekében. Mindezekhez kapcsolódik a mardana, a gyakorlatozások előtti- és utáni száraz-, vagy olajos masszázs.



A stambhashrama, vagy mallakhamba (a Shirayan Vajramutthí stílusban tongphau) néven ismert oszlopgyakorlatozás az egyes indiai harcművészetek kiegészítője, de önálló sportként is őrzik ezt a régi hagyományt. Az oszlopnak több típusa van, és a testi képességek fejlesztése mellett ütéseket, rúgásokat végeznek rajta. Egy további változatban az oszlop mellett, (vagy helyett) néha kötél, esetleg lánc a gyakorlóeszköz.

Ajanayana_borito (clicks: 10)

Az indiai harcművészeteket- és azok fegyvereit átfogóan bemutató könyv kedvezményes áron (1.800 Ft helyett 1.350 Ft) beszerezhető: [email protected]

(Leányfalvi Attila Ajanayana – Shirayan Vajramutthí Yuddha Shastra www.vajramutthi.org – A harc művészete – Szent Korona Rádió)