Boldog születésnapot – 10 éves a Szent Korona Rádió

Tíz évvel ezelőtt, 2006.04.16-án indult el a Szent Korona Rádió online adása és hírportálja. Magvasi Adriánnak, az egyik alapítónak a gondolataival emlékszünk vissza az elmúlt évekre. A rövid bejegyzés után jó hírrel is tudunk szolgálni!


“Hihetetlen, hogy mennyire rohan az idő. Néhányan, nulla forintból, rengeteg munkával elindítottunk valamit, amiről először nem is gondoltuk volna, hogy néhányunkon kívül valakit is érdekel. Aztán elképesztő mértékben beindult a nemzeti rock világa, alig győztük a zenéket válogatni, és biztos vagyok benne, hogy nagy szerepünk volt több zenekar ismertségében is. Elindultak az első műsorok, így például az örök hallgatói kedvenc, esténként a kívánságműsor. És alig ocsúdtunk fel, egyre többen kezdtek hallgatni, egyre nagyobb felelősség lett a vállunkon, hogy a hobbinkat még komolyabban vegyük. A történelem pedig kopogtatott az ajtón, jöttek az őszi események, és mi minden nap az utcán voltunk, minden nap hol részt vettünk az események alakulásában, hol tudósítottunk róla. Például úgy, hogy egyikünk felhívta a saját telefonjáról (már ha volt rajta egység) azt, aki otthon (vagy koliban, albérletben) volt, ő kihangosította a telefonját, odatartotta a pár száz forintos számítógépes mikrofonhoz, hogy élő adásba kerülhessen.

Százak követték ezeket akkor egy adott pillanatban, és a 2006-2009 közötti időszakban ez nagyon nagy dolog volt, határozottan úgy gondolom, hogy a Szent Korona Rádió egy meghatározó, pótolhatatlan küldetést hajtott végre. Sok munkánk volt benne, némileg el is járt az idő aztán felette, de mindig büszkén és örömmel emlékszem vissza azokra az évekre. És ezen emlékek miatt nem tudom megérteni azokat, akik azért nem fognak bele valamilyen fontos közösségi munkába, mert nincs rá pénzük vagy idejük. Nekünk sem volt se időnk, se pénzünk. Diákok voltunk, majd egyetemisták, diákmunkákból tartottuk fent magunkat, vagy sodortuk magunkat akár adósságba is, és mindezt tettük azért, mert hittünk valamiben, és tenni akartunk. Hogy volt értelme, azt onnan tudom, hogy a mai napig folyton találkozom olyan emberekkel, akik hallgatták, követték, és meghatározó élmény volt számukra a Szent Korona Rádió fénykora. Tudom azt is, hogy más idők járnak, mások a körülmények, de azt is, hogy sok tekintetben könnyebb lenne ma elkezdeni. Így erre bátorítok mindenkit, hogy ne a kifogásokat, hanem a megoldásokat keresse. És milyen jó lesz majd később visszaemlékezni a rengeteg nehéz, de ugyanakkor sok örömet szerző pillanatra. Nekem is az.  Isten éltesse a tíz évvel ezelőtt megalapított Szent Korona Rádiót! – ezt a különleges napot ünneplése.”

És bár valóban más idők járnak, nincsenek olyan jellegű megmozdulások a nemzeti oldalon, mint a jópár évvel ezelőtt, a Szent Korona Rádió mai napig működik és lehet hallgatni, illetve a felületén pedig magazinosabb jellegű tartalommal várjuk az olvasókat. A sugárzott adás tekintetében azzal a jó hírrel tudunk szolgálni, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan frissítettük a lejátszási listát, és megjelentek új blokkok is, mint lesz mindennap klasszikus és film zene vagy éppen motivációs blokk.

Legnagyobb köszönet a kitartó hallgatóknak és olvasóknak jár. Hisszük, hogy nélkülük nem sikerült volna!

(Szent Korona Rádió)