Célpontban a foci EB – merényletre készül az Iszlám Állam?

A terroristák le akarnak csapni a nyáron megrendezendő foci Európa Bajnokságon Párizsban – a francia Libération szerint ezt állította kihallgatásán Mohamed Abrini.

 

 

 

A Liberation beszámolójából kiderül, a hír a 31 éves Mohamed Abrinitól származik, akit múlt héten kaptak el Belgiumban a brüsszeli reptéri terrortámadásokat követően. A forrás Abrinira hivatkozva azt írta, hogy a 2016-os Eb idejére is terveztek támadásokat. A lap továbbá idézi a francia rendőrség egyik forrását is.

„Nem újdonság, hogy a terroristák támadást akarnak végrehajtani az Eb alatt. A biztonsági erők folyamatosan vizsgálják a támadási lehetőségeket, és keresik a válaszlépéseket. Ha Abrini állításai valósak, akkor azok csak megerősítik a tényt, hogy Belgium egy műveleti bázis, amelyet még intenzívebben kell figyelni. A terror hálózatok és sejtek már legalább tíz éve találkoznak ott.”

Ő az a férfi, aki a brüsszeli merénylők társa volt, de velük ellentétben végül nem robbantotta fel magát a repülőtéren.

(clicks: 2)

Abrinit néhány napja fogták el és lapinformációk szerint elég beszédes a kihallgatásain. Abrini vallotta azt is, hogy eredetileg nem Brüsszelben, hanem Párizsban akartak merényleteket elkövetni, de a párizsi merénylő, Salah Abdeslam elfogása miatt változtattak a terven.

A francia hatóságok azt ígérik, hogy maximális biztonsági intézkedések mellett rendezik meg az Európa Bajnokságot, de a rendőrök és a biztonsági szakértők ennek ellenére a legrosszabbtól tartanak, mondván, az esemény ideális célpont az Iszlám Állam számára.

Mi kell még….?

Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozott az antiterrorista szolgálat egyik tagja és azt mesélte, hogy a sportesemény szervezői egy biztonsági tanácskozáson azt kérdezték tőlük, hogy egy esetleges merénylet másnapján meg tudják-e rendezni az elmaradt mérkőzéseket. “Átvettem a szót és visszakérdeztem: pontosan hány halott kellene ahhoz, hogy az egészet leállítsák?” – mesélte az antiterrorista szolgálat tagja.

Kövesse rovatunkat a Facebookon is!

(Idegen áradat-SZKR)