Harcművészetek Indiában – Yuddha Shastra V. rész

A Gadka, vagy másként Fari Gadka az észak-indiai Pandzsáb államban honos és az ottani szikh vallású harcosok küzdőmódszere. Létezik gyalogos és lovas-lándzsás formája (Bothati), mely változatokat már gyermekkorban elkezdik gyakorolni.

Korábbi részek: I. rész, II. rész, III. rész és IV. rész.

A régi időkben a Fari Gadka, mint kardküzdelemre való felkészítő gyakorlatozás volt használatos. A nádbot, a Gadka szolgált kardként és egy kisméretű bőrpajzs, a Fari biztosította a védekezést.

A felnőttek számára a Gadka majdnem egy méter hosszú, a Fari húsz centiméter átmérőjű, cserzett bőrből készült, kb. fél kg. súlyú. A gyakorlatozás egy 6×6 méter nagyságú, négyzet alakú küzdőtéren történt.

A felnőtt szikh harcosok legfőbb fegyvere a talwar nevezetű szablyakard, amelyet lehetőség szerint mindig maguknál hordanak és a vallás előírásai szerint szertartásosan tiszteletben tartanak. A szikheket egyébként vallási előírásaik kötelezik arra, hogy minden pillanatban hordjanak maguknál kardot, vagy legalább kést. Ezt sokszor a turbánjukba rejtve tárolják.

A Gatka gyakorlatozásokban és formagyakorlatokban hét állatstílus szerepel: Narasingha Yuddhan (oroszlán), Garuda Yuddhan (sas), Hanuman Yuddhan (majom), Nandi Yuddhan (bika), Varaha Yuddhan (vaddisznó), Sesa Naga Yuddhan ( kígyó), Bagh Yuddhan (leopárd). A Gatka harcosok számtalan fegyvert használnak, s azoknak különféle variációit hozták létre az idők során. Legjellegzetesebb fegyvereik: khanda (egyenes kard), talwar (szablyakard), kroti (fogazott talwar), chakra (harci korong), kirpan (görbe tőr), valamint sok más bottípus és kard-kés változat.


A harcosok elsődlegesen a kardot használják fegyverként, amit leginkább pajzzsal kombinálnak. Az esküvőkön és vallási fesztiválokon a szikh harcosok egy- vagy két karddal végzik rituális harci táncaikat, amelyek keretében egyéni- és páros küzdelmi elemeket is bemutatnak. Ezeken az eseményeken a vad indulatokat imitáló mozgássorokkal gyakran rémisztgetik a megjelenteket, főként más közösségek tagjait.

Ajanayana_borito (clicks: 10)

Az indiai harcművészeteket- és azok fegyvereit átfogóan bemutató könyv kedvezményes áron (1.800 Ft helyett 1.350 Ft) beszerezhető: [email protected]

(Leányfalvi Attila Ajanayana – Shirayan Vajramutthí Yuddha Shástra – www.vajramutthi.org – A harc művészete – Szent Korona Rádió)