Brüsszel: a harc folytatódik – megkezdődött a merénylők elleni hajtóvadászat (+videó)

A belga rendőrség elfogott hat embert csütörtök este Brüsszelben, a két nappal korábbi, 31 halálos áldozatot követelő merényletek nyomozása keretében – közölte a szövetségi ügyészség nem sokkal éjfél előtt. Az amerikai biztonsági szervek a CNN jelentése szerint úgy tudják, hogy az Iszlám Állam szervezete több európai célpont ellen készült merényleteket elkövetni.

Hármat közülük Brüsszel kellős közepén, a főügyészség közvetlen közelében állítottak elő – fűzte hozzá Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője. A másik három személyt a belga főváros Jette és Schaerbeek nevű negyedeiben fogták el a szóvivő szerint, aki azonban kilétükkel kapcsolatban további részleteket nem árult el. Esetleges őrizetbe vételükről pénteken döntenek majd.

 

Erc van der
(clicks: 25) Eric Van Der Sypt, a szövetségi ügyészség szóvivője

 

A belga rendőrség legalább két olyan embert keres a keddi merényletek óta, akik a megtámadott Zaventem nemzetközi repülőtér és Maelbeek metróállomás biztonsági kameráinak felvételein, a három öngyilkos merénylő társaságában látható.  A szövetségi ügyészség vezetője szerdán arról számolt be, hogy egy schaerbeeki lakásban – ahonnan a merénylők kedd reggel egy taxival a repülőtérre hajtattak – a merényleteket követően három, robbanószerekkel megrakott utazótáskát és más, a pokolgépek készítéséhez használatos anyagokat találtak.

 

A brüsszeli nemzetközi repülőtér a terrortámadást követően
(clicks: 17) A brüsszeli nemzetközi repülőtér a terrortámadást követően

 

Több európai célpont ellen is merényletre készülnek?

Az amerikai biztonsági szervek a CNN hírtelevízió egy jelentése szerint úgy tudják, hogy az Iszlám Állam szervezete több európai célpont ellen készült merényleteket elkövetni, feltehetően párizsi és brüsszeli hálózata révén, és ezek előkészítése különböző stádiumban van. Az amerikai terrorizmusellenes hatóságok meg nem nevezett tisztségviselői szerint elfogott elektronikus üzenetekből, személyes forrásokból és átfésült adatbázisokból arra lehet következtetni, hogy az Iszlám Állam emberei a november 13-i párizsi támadások óta eltelt hónapokban néhány más lehetséges célpontot is kiválasztottak.  Az amerikai hírtévé szerint erre utalnak azok az információk, köztük térképek is, amelyeket a rendőrség Salah Abdeslam és társai múlt hét kedden felfedezett búvóhelyén talált.

 

(clicks: 24) Salah Abdeslam, a hírhedt marokkói származású terrorista bevándorló. A párizsi terrorcselekmények megszervezésében is aktívan részt vett

 

A belga terrorizmusellenes hatóságok egyik vezetője szerint a nyomozók azt feltételezik, hogy az Iszlám Állam brüsszeli sejtje két csoportból állt, és a párizsi merényletekhez hasonlóan egy nagyobb támadássorozatot akartak elkövetni Belgiumban, egy későbbi időpontban.

Az első csoport Salah Abdeslamból, egy vele együtt múlt pénteken elfogott, még nem azonosított társából és a sejt feltételezett parancsnokából, Mohamed Belkaidból állt, akit a rendőrök lelőttek Brüsszel déli, Forest negyedében, amikor egy házkutatásnak indult akcióban fegyverrel fedezte Abdeslam menekülését. A másik csoport pedig a brüsszeli öngyilkos merényletekben meghalt Bakraoui testvérekből és még legalább két, szökésben lévő terroristából állhatott.

Újabb robbanások

Rendőrségi akció zajlott pénteken kora délután a brüsszeli Schaerbeek negyedben. A területet lezárták, fegyveres erők érkeztek és katonai járműveket is láttak a helyszínen– jelentette az RTBF közszolgálati televízió.

A műveletek megkezdésekor két robbanást, majd fegyverropogást lehetett hallani. A környéken élőket felszólították, hogy ne hagyják el otthonaikat.

Fél 3 körül az RTBF riportere újabb robbanást hallott a helyszínen. A csatorna tudósításában azt írja: egy férfival szemben intézkedtek, aki szembeszegült a rendőrök utasításainak. Felmerült, hogy a nála lévő csomagban robbanószer lehet. A belga RTL-nek egy szemtanú azt mondta: a férfit egy buszmegállóban állították meg, arra kérték, vegye le a kabátját, hogy lássák, van-e nála robbanószer. Mivel nem engedelmeskedett, lábon lőtték. Később azt is lehetett látni, hogy a földön fekvő férfit bombakereső robottal vizsgálják át, majd elvitték a helyszínről.

 

Illetékesek attól tartanak, hogy a dzsihadista terrorszervezetnek még több tucat, a párizsi és brüsszeli merénylőkkel kapcsolatban állt harcosa tartózkodik Európában, és terveiket még nem sikerült keresztülhúzni, mivel a hatóságok egyelőre csak töredékes információkkal rendelkeznek róluk. Egy másik illetékes ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy bár többféle fenyegetéssel számolnak, ezek nem mindegyikét sikerült még megerősíteni.

(mno-Idegen áradat-SZKR)