Életbe lépett az EU öngyilkos akciója – kompokkal szállítják a migránsokat

A hajnalban életbe lépett új szabályok értelmében azokat a migránsokat, akik nulla óra után érkeznek meg a görög szigetekre, azonnal visszafordítják Törökországba.

 

A görögök már éjfél előtt elkezdték kiüríteni a szigeteket: az ország belsejébe viszik azokat, akik a zárás előtt már ott voltak. Így választják külön azokat, akik éjfél előtt jöttek, és azokat, akik éjfél után.

Óriási akció kezdődött a görögök részéről, az összes kompot a szigetekhez vezényelték – jelentette az M1 helyszíni tudósítója vasárnap reggel. Muci Attila elmondta: a legnagyobb komp háromezer ember szállítására képes. A hajók ugyanakkor – úgy tudni – még nem indultak el el a szigetekről.

Már jelenleg is több tízezer migráns tartózkodik az ország belsejében, az ő ellátásuk sem megoldott, ezért várhatóan hatalmas gondot okoz majd az újabb több ezer ember érkezése. Kérdés, hogy ilyen körülmények között nem törnek-e ki a migránsok és indulnak meg a macedón fizikai határ felé.

A görög közszolgálati rádió közben azt jelentette: több száz menekültet már átszállítottak éjszaka a Pireusz kikötőjébe Leszbosz és Híosz szigetekről. A beszámoló szerint 640 menedékkérő érkezett az Athén melletti kikötővárosba.

Vasárnap két ember halt meg egy Leszboszra befutott, túlzsúfolt hajón.

A megállapodás

Szombat éjfél óta van érvényben az Európai Unió és Törökország közötti migrációs egyezmény. Ettől azt várják, hogy Ankara lezárja a Görögországba vezető tengeri utat, amelyen tavaly egymillióan érkeztek. Mindazokat, akik vasárnaptól illegálisan érkeznek Törökország felől a görög szigetekre, vissza fogják küldeni Törökországba.

Elegendő személyzet hiányában a megállapodás átültetése a gyakorlatba csak a következő napokban indulhat meg. A menedékkérők ügyét továbbra is minden esetben egyénileg bírálják el. Mindazokat a migránsokat, akik nem nyújtanak be kérelmet, vagy akiknek a kérelmét elutasítják, visszaküldik.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök a pénteki uniós csúcstalálkozón azt mondta, hogy 2300 szakértőt várnak Görögországba, akik részt vesznek a regisztrálásban és a menekültstátusz iránti kérelmek gyorsított elbírálásában.

Az EU-török megállapodás része az is, hogy az EU-nak minden egyes Törökországba visszafogadott migránsért cserébe be kellene fogadnia egy szíriai menekültet közvetlenül Törökországból. Ebben azok élveznének elsőbbséget, akik korábban nem próbáltak meg illegális úton eljutni a kontinensre. Ezzel azt akarják elérni, hogy a szíriai menekültek számára ne legyen vonzó az embercsempészek hajóinak igénybe vétele.

(clicks: 10)

Bajban lehet Olaszország?

A brit miniszterelnök szerint az EU-török megállapodás hozzájárulhat az embercsempész-bandák felszámolásához és visszatarthatja az illegális bevándorlókat attól, hogy útra keljenek Európába. David Cameron ugyanakkor elismerte, a gyakorlati megvalósítás nem lesz egyszerű feladat.

„Átfogó akcióra lesz szükség, Nagy-Britannia kész segíteni. Birtokában vagyunk a szükséges tudásnak és képzett emberekkel rendelkezünk. Határőrizeti hajóink már most is az Égei-tengeren járőröznek, Görögországban pedig szakembereink és tolmácsaink dolgoznak. De készek vagyunk még több segítséget nyújtani” – mondta a brit miniszterelnök.

K_EPA201603100458 (clicks: 2)

A német kancellár is úgy véli, hogy az egyezmény kemény csapást jelent az embercsempészek üzletére, de arra Angela Merkel sem számít, hogy az Égei-tengeren átvezető migrációs útvonal felszámolásával teljesen megoldódna a menekültválság.

Sőt, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága most azzal számol, hogy a balkáni útvonal lezárása “robbanásszerűen” hathat a Földközi-tengeren zajló átkelésekre.

A német titkosszolgálat arra figyelmeztette az olasz hatóságokat, hogy a balkáni zárás után júliusig kétszázezres tömeg kelhet át a Földközi-tengeren.

Kapcsolódó cikkünk IDE kattintva érhető el.

(M1-Idegen áradat-SZKR)