Egy új időszak kezdete – Interjú a HVIM Pest megyei vezetőjével Incze Bélával

A HVIM Pest megyei régiója egy interjúsorozatot indít útjára, mely arra hivatott, hogy az adott régió tagszervezet vezetői bemutatkozzanak és megosszák az érdeklődőkkel, hogy milyen jellegű tevékenységet folytat a szervezet, de ami talán ennél is fontosabb, hogy milyen rendezőelvek mentén folyik a munka. A sorozatnak nem titkolt célja, hogy azon személyek, akik szervezeti keretek közt kívánnak tevékenykedni megismerhessék Mozgalmat. Elsőként Incze Bélát a régió vezetőjét kérdezték.

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Akik figyelemmel kísérik a HVIM tevékenységét, azok számára nem kell téged komolyabban bemutatni, de azért mégis arra kérünk, hogy felvezetésképpen pár mondatban foglald össze, hogy mit kell rólad tudnia azoknak, akik most olvassák először a neved.

Incze Béla – A HVIM-hez 2007-ben csatlakoztam, abban az időszakban, amikor a Mozgalom aktívan vette ki a részét az utcai cselekményekből, sőt meghatározó szerepe volt ezekben. Nyilván emiatt is lett számomra szimpatikus a szerveződés. Azóta sok víz lefolyt a Dunán és az idő múlásával budapesti vezető lettem, majd országos vezetőségi tag. Amikor a Mozgalom alapítója, Toroczkai László Ásotthalom polgármestere lett, és az új feladatai miatt lemondott a vezetésről, alelnökké léptettek elő. Tavaly decemberben azonban lemondtam erről a beosztásról, és amellett, hogy az országos vezetőségnek tagja maradtam, elsősorban a Pest megyei tagszervezetek irányításával foglalkozom, de a feladataim közt szerepel a déli régió vezetése is. Szerencsére egy kiváló koordinátor segíti ott a munkámat, így én szinte csak tanácsokat adok nekik.

kitöltő

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Nem megszokott egy politikai szervezetnél, hogy a vezetők csak úgy lemondanak a tisztségeikről. Mi áll a dolog hátterében?

Incze Béla – Elsősorban az, hogy mi nem vagyunk egy hétköznapi politikai szervezet. Tisztában vagyok azzal, hogy máshol a felfelé könyöklés a meghatározó. Természetesen én is felfelé törekszem, de egészen más értelemben. A politikai vagy pontosabban mozgalmi tevékenységem szerettem volna egy szűkebb régióra fókuszálni, és ezért az országos vezetői tevékenységből vissza kellett vennem. Ilyen egyszerű ez a dolog, egyéb mögöttes okok nincsenek.

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Ez a lemondás decemberben történt, de most már március van. Az elmúlt három hónap mivel telt számodra?

Incze Béla – Tervezéssel és alapozással, illetve a régi tagság revíziójával. 2016-ban és ’17-ben olyan terveket akarunk Pest megyében megvalósítani, melyekhez szükség van egy megbízható csapatra, egy olyan bombabiztos divízióra, aminek minden tagjáról tudom, hogy terhelés hatására sem fognak kihullani vagy összeomlani. Ez persze azzal jár, hogy papírforma szerint megcsappant kicsit a létszám, de ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Most viszont kialakulóban van egy olyan mag, akikre tudom, hogy minden körülmények közt számíthatok.

gödöllő

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Beszélnél kicsit bővebben ezekről a tervekről, amik az elkövetkezendő két évet meg fogják határozni?

Incze Béla – Egyrészt szeretnék Pest megyében legalább két új tagszervezetet alapítani. Az egyiknek már a körvonalai megvannak. Sajnos a Dunakanyar mindig egy fekete folt volt, annak ellenére, hogy az egyik legnagyobb rendezvényünket több mint tíz éven keresztül ott bonyolítottuk le. Most viszont úgy néz ki, hogy egymásra találtunk azzal a személlyel, aki meg fogja szervezni a helyi csapatot. A másik tagszervezetet Pest megye déli végein képzelem el, de ez még nagyon a jövő zenéje. Azt le kell, hogy szögezzem, hogy csak azért senkit nem fogunk felvenni, hogy papíron többen legyünk. Magas elvárásaink vannak a tagság irányába, épp ezért kevés az olyan személy, aki sikeresen tölti le a minimum egy éves próbaidőt, de akinek sikerül, az egy új családot is nyer ezáltal.

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – És a tagszervezet alapításokon kívül milyen terveitek vannak még?

Incze Béla – Inkább irányvonalakról beszélnék, mint konkrét tervekről. Hogy helyi szinteken mire lehet majd számítani, azt elmondják a tagszervezet vezetők.

Nagyon remélem, hogy hosszútávon nem kell ezzel a problémával foglalkoznunk, de mint ahogy az köztudott két székelyföldi vezetőnk előzetes letartóztatásban van, koholt vádak alapján. A nekik való segítségnyújtás, és az ügy minél szélesebb rétegek elé tárása a legfontosabb most az egész Mozgalomnak.

románkövetségA székely vármegyések támogatására szervezett jótékonysági focitorna megnyitója.

Felületes szemlélő számára kifelé ennek komoly látszatja nem lesz, de nagy hangsúlyt fektetünk a belső építkezésre. Csak akkor tudunk bármilyen komoly eredményt elérni, ha a bajtársi közösség tényleg bajtársi közösségként, sőt bizonyos értelemben családként működik. Arra törekszem, hogy a tagság számára meg legyenek teremtve azok a körülmények, amik ezt lehetővé is teszik. Amellett, hogy a mozgalmi tevékenység miatt alapvetően gyakran találkozunk, edzésekre is együtt járunk, és együtt is szórakozunk. Csak akkor alakulhat ki a kölcsönös bizalom, ha mindenki jól ismer mindenkit, és elismeri a másik erősségeit, de tolerálja a hibáit, és természetesen mindenki mindenkinek segít a hibák legyőzése során. Arra is figyelmet fordítok, hogy az újonnan érkezők felé nyitottak legyenek a régi tagok.

főzésközösevés

HVIM Pest megye – Hírszolgálat – Tehát civilként is sokat vagytok együtt. Milyen programokat szoktatok ilyenkor szervezni?

Az interjú második fele a hivatkozásra kattintva érhető el. A Pest megyei HVIM tevékenységét a hivatkozásra kattintva kísérheti figyelemmel.

(Pest megyei HVIM – Mi Magunk – SZKR)