Fegyveres migránsok a magyar határnál?

A Csongrád megyei magyar határszakaszon majdnem fegyverhasználatra került sor pénteken kora reggel.A magyar rendőrök és katonák úgy látták, hogy a határszakasz szerb oldaláról a migránsok egy nagyobb csoportjából csőre töltött kézifegyvert fognak rájuk.

 

 

A határvédelmi szolgálatot teljesítő katonák erre reagálva – a rájuk vonatkozó szabályok szerint – tüzelőállást vettek fel, de nem lőttek. A migránscsoport ennek hatására elvonult. A kiváló szerb–magyar együttműködésnek köszönhetően a magyar hatóságok jelzése után a szerbeknek sikerült elfogni a csoportot, de fegyvert ekkor nem találtak náluk.

Ifj. Lomnici Zoltán jogi szakértő ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: alapvetően a magyar határ őrizetét ellátó rendvédelmi szervezetek tagjai, a rendőrök és katonák egyaránt, akkor jogosultak a fegyverük használatára, ha őket olyan fegyveres támadás érné, amely az életüket, épségüket fenyegeti. A jogász ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy az EU és Szerbia közötti társulási szerződés alapján Magyarország mint uniós tagállam és Szerbia mint az uniós tagságra jelentkező állam közösen, egymással együttműködve kell, hogy fellépjen az embercsempészekkel és a szervezett bűnözői csoportokkal szemben.

Ez alól a kötelezettség alól azonban az a helyzet kivételt képez, ha a magyar határvédelmi erők egy nem várt támadás elhárítására, testi épségük megvédése miatt, jogos önvédelemből kényszerülnek fegyverhasználatra.

A rendőrök kénytelenek voltak használni a fegyverüket egy másik súlyos esetnél pénteken a magyar–szerb határtól nem messze. Szabó Szilvia, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a járőrök az 55-ös főúton, Bács-Kiskun megyében akartak megállítani egy szerb rendszámú autót péntek reggel. A jármű vezetője azonban Szeged felé elmenekült.

A Csongrád megyei rendőrök Mórahalomnál kapcsolódtak be az elfogásba. A Bajai úton, Domaszék közelében, ahol útzárat állítottak föl, a rendőrök – mivel életük, testi épségük veszélyben volt – több lövést adtak le, de senki sem sérült meg. Az autó azonban továbbhaladt, és Budapest irányába felment az M5-ös autópályára.

A rendőröknek a kisteleki lehajtó közelében sikerült megállítaniuk a járművet. Az autóban a szerb sofőr mellett, akinél kábítószergyanús anyag volt, öt marokkói migráns is utazott. Az elsődleges vizsgálatok szerint a rendőri intézkedés jogszerű volt. A rendőrség feljelentést tesz hivatalos személy elleni erőszak bűntettének gyanúja miatt a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészségen – tudatta a szóvivő.

 

(Magyar Idők nyomán – Idegen áradat – SZKR)