Elhunyt a Fekete március meghurcolt magyar hőse

Életének 75. évében elhunyt az 1990-es  marosvásárhelyi Fekete március meghurcolt mártírja, Cseresznés Pál – adja hírül a Krónika. Cseresznyés Pál a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökévé is választotta korábban.

A ’90-es marosvásárhelyi véres események áldozata csaknem hat évet töltött börtönben. Erősen vitatható “bizonyíték”, egy videófelvétel alapján ítélték el “különös kegyetlenséggel elkövetett emberölési kísérlet” vádjával.

Meg kellett védeniük magukat

1990 március 15-én évtizedek óta először emlékezhetett meg a szabadságharcról a város magyarsága. Az ünnepség szúrta a román soviniszták szemét, a Vatra Românească hívei meg is zavarták a rendezvényt. Másnap egy gyógyszertár magyar feliratának (!) ürügyén zajlottak le az első erőszakos cselekmények. 19-én a Görgény völgyéből több száz fős leitatott román csőcseléket buszoztattak be Marosvásárhelyre, ahol magyarellenes progrom vette kezdetét. Letépték a magyar feliratokat, bántalmazták a magyarul beszélő járókelőket, és feldúlták az RMDSZ székházát. Sütő András írót annyira megverték, hogy elvesztette a fél szeme világát.

A rendőrség semmit sem tett az őrjöngő söpredék megfékezésére. A hadsereg blokád alá vette a várost, és csak a felfegyverkezett románok buszait engedték át. Minden jel arra mutat, hogy az erőszakos eseményeket a hatalom szervezte.

A magyarok kénytelenek voltak megszervezni saját önvédelmüket

Másnap hatalmas magyar tömeg gyűlt össze a főtéren, a környékbeli falvakból székelyek és cigányok érkeztek, akikkel együtt késő estére sikerült kitakarítani a soviniszta csőcseléket a főtérről. A hatóságok csak ekkor avatkoztak be, és “állították helyre a rendet”. A Fekete márciust követő tárgyalások során az események egyetlen román felelősét sem csukták le – ellenben bebörtönöztek két magyart, Barabás Ernőt és Cseresznyés Pált.

Cseresznyést egy videó felvétel alapján ítélték el, amelyen állítólag fejbe rúgott egy román férfit (aki egyébként a város magyarságára törő söpredékkel együtt érkezett). A nyilvánvalóan koncepciós eljárás során a bíróság többek között figyelmen hagyta az orvosszakértő jelentését is, aki szerint a vádlott a felvétel alapján futott, és így nem volt képes halálos erejű rúgásra. Az ítélet 10 év börtön volt, “különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés kísérlet” miatt. A szerencsétlen férfit a börtönben rendszeresen megalázták és kínozták. Elmondása szerint román köztörvényesek közé zárták azzal a felkiáltással: “Itt a románok gyilkosa, azt csináltok vele, amit akartok!”

Szemébe csípős paprikát dörzsöltek, amelynek maradandó nyomaként a látása is megromlott. Végül Emil Constantinescu elnök kegyelmének köszönhetően szabadult hat pokoli esztendő után. A magyarság a Fekete március hőseként tartja számon, a Hatavannégy Vármegyes Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökévé választotta.

Meghurcoltatásáról könyvet is írt. Ennek második kiadásában az előszóban így ír: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek”.

A Krónika egyszer arról kérdezte, mit tenne, ha megismétlődnének a márciusi események. Cseresznyés Pál határozott válasza az volt, hogy „egy hasonló konfliktus kirobbanása esetén újra részt vennék benne; a nemzetemért és az igazságért bármit megtennék”

. Ugyanakkor többször is hitet tett a két nemzet megbékélése mellett. “A bujtogatás egyik nemzet hasznát sem szolgálja, a két nép célja, hogy békésen éljen, dolgozzon és gyarapodjék egymás mellett” – mondta egy alkalommal.

(Alfahír nyomán Szent Korona Rádió)