Utolsó rohamra indul a Titkolt Ellenállás – Interjú Kima Norberttel

A Titkolt Ellenállás egy olyan ikonikus alakja lett a magyar hazafias rock zenének az elmúlt két évtizedben, hogy kitörölni már soha nem lehet, de a történet most sajnos véget ér. Erről beszélgettünk Kima Norberttel, a zenekar dobosával és egyben vezetőjével.

Csíkdelnei István/SZKR – Nem emlékszem, hogy volt-e valaha olyan koncert, ami ennyire vegyes érzéseket váltott volna ki belőlem. Egyszerre várom, hiszen tudom, hogy méltó képen lesz így lezárva a történet, de ugyanakkor minden porcikám tiltakozik ellene, hogy egy ilyen eseményre sor kerüljön. Neked, nektek ez nyilván sokkal nehezebb. Több mint egy évvel a tragikus baleset után milyen érzés lesz a Titkolt Ellenállással színpadra állni?

phoca_thumb_l_veroce_18 (clicks: 15)

Kima Norbert/Titkolt Ellenállás – Én is hasonlóan érzem ezt. Lelkileg nagyon nehéz lesz ezt a koncertet lejátszania a zenekarnak. Ráadásul az is nehezíti, hogy két dologtól búcsúzunk egyszerre! Az egyik a legjobb barátunk, Gyuri, a másik pedig a 22. éves gyermekem, a Titkolt Ellenállás, aminek alapítója vagyok! Ezen gondolkodtam én is az elmúlt hetekben, hogy várom is ezt a koncertet, meg nem is! Nagyon vegyesek az érzéseim, de ezzel sokan így vannak a közönségünkből is, ahogy azt nagyon sokan le is írták nekünk. Nekünk, nekem annyival még nehezebb ez az egész, hogy Gyuri és köztem egy, mondhatjuk, hogy, már testvéri kötődés volt, ami nagyon szoros, erős kötelék. Csakúgy, mint a zenekar többi tagjával. A Titkolt nem csak egy munkakapcsolat, hanem egy család, ahol nagyon szoros barátságok alakultak ki a hosszú évek során. Pont ezért is döntöttem, döntöttünk a befejezés mellett! Nagyon tartottam az első próbáktól, hogy milyen érzéseket fog belőlem kiváltani, hogy nem Gyuri énekli majd a dalokat. Megvívtam magamban a harcot az első alkalmakkor, mire már a sokadik találkozásunkkor kezdtem elfogadni, hogy Jenő énekli a Titkolt dalokat! Lelkileg nagyon megviselt ez az időszak, s a könnyeimmel is küszködtem a dobok mögött. S mindig azt kérdeztem a Jó Istentől, miért kellett ennek így történnie? De mivel alapjában egy harcos lelkületű ember vagyok, mindig az lebegett előttem, hogy meg kel l csináljuk, mert ennyivel tartozunk Gyurinak, a közönségnek, barátainknak és magunknak is. Ahogy teltek-múltak a próbák, a hetek, hónapok, egyre nagyobb örömünket leltük az együtt zenélésben, és természetesen nagyon motivált bennünket az is, hogy a dalok szépen kezdtek összeállni! Azt tudni kell, hogy egy nagyon ütős-, velős koncertműsorral készülünk, ami a zenekar pályafutásának legsikeresebb dalait és persze Gyuri és a mi kedvenceinket és a közönségünk által legkedveltebb dalokat válogattuk össze egy műsorba! Nem volt egyszerű feladat, mert az elmúlt 22 évben 13 lemezünk jelent meg, közel 120 szerzemény és ebből 27 dalra esett a választás + két újdonság is fel fog csendülni ezen az estén. Így is biztosan maradtak ki a nagysikerű dalaink közül, de be kell látni, hogy így is egy két és fél órás, maratoni koncert műsorral állunk ki, ennél hosszabbat mi sem és a közönség sem hiszem, hogy kibírna!
phoca_thumb_l_2001_13 (clicks: 26)

Cs.I./SZKR – A Facebook-on szépen lassan jönnek az infók a koncerttel kapcsolatban. Gondolom nem egyszerű feladat ennyi emberrel leszervezni a próbákat. Kik fognak pontosan részt venni a koncert lebonyolításában?

K.N./T.E.A Facebook-ot inkább hagyjuk! Az elmúlt évben négyszer törölték le a zenekar felületeit, de azért most is ott vagyunk és folyamatosan közöljük a történéseket, híreket a zenekarról. Most legfőképpen a búcsúkoncertünkről! Igen, még ilyen jellegű koncertet soha életemben nem szerveztem. Ez most jóval bonyolultabb és sokkal-sokkal több energiát, időt vesz igénybe, mint eddig bármelyik, saját nagy koncertünk szervezése. Az ének része úgy lesz megoldva a koncerten, hogy felkértem baráti nemzeti zenekarok énekeseit , egészen pontosan 16 énekest, hogy vállalnák –e ezt a koncertet, abban a formában, hogy mindenkinek lenne 1-2 Titkolt dal, amit előadna velünk. Mindenki, kivétel nélkül örült a felkérésnek és vállalták a szereplést! Illetve a 17. énekes egy régi, jó ismerőse a zenekarnak, illetve nekem és még az este folyamán egykori zenekar tagokkal is találkozhat a nagyérdemű. A vendégénekesről még annyit, hogy a koncert szórólapoktól, plakátokról és internetes felületeinkről mindenki értesülhetett, hogy kik is ők. Nem sorolom fel őket név szerint, Magyarország színe-java, kikkel többet-kevesebbet együtt koptattuk a rendezvények színpadjait az elmúlt 22. évben! Ezúton is köszönöm nekik, hogy vállalták ezt a közös szereplést! A közös próbák leszervezésétől én is tartottam egy kicsit, de könnyebben ment, mint gondoltam! Szinte minden énekessel tudtunk közös próbát tartani! Ezt publikáltuk is az elmúlt hetekben több fotóval a felületeinken és még egy kis videó összeállítás is fog készülni ezekből a közös próbákból! A budapesti énekesekkel Budakalászon az OI-KOR próbatermében tudtunk két alkalommal is próbálni. A vidékiek pedig hozzánk utaztak le egy próba erejéig. Kellett egy kis logisztika, szervezés, hogy mindenkinek jó legyen valamelyik dátum, de hál’ Istennek nagyon rugalmasan álltak hozzá kivétel nélkül! Az OI-KOR zenekarnak és Kis Istvánnak ezúton is köszönet az önzetlen segítségükért a próbák lebonyolításában!

DSC_0002 (clicks: 23)

DSC_0035 (clicks: 17)

DSC_0012 (clicks: 18)

DSC_1954 (clicks: 17)

Cs.I./SZKR – Amikor még nyáron beszélgettünk a koncertről mondtad, hogy sikerült egy olyan énekest találni, aki méltó módon tudja előadni a Titkolt Ellenállás dalait. Kiről van szó?

K.N./T.E. – Jónás Jenő, aki egyébként már közel 20 éve énekes a mainstream oldalon, hardcore és metal műfajban. Legutóbbi zenekarai voltak a Súly és a Deviant, az utóbbinak jó néhány színvonalas videoklipje a Youtube-on is megtekinthető. Egyébként Jenő egy régi jó ismerősöm, akire azért is esett a választásom, mert az egy dolog, hogy nagyon jó hangja van a mi zenénkhez, de eszmeileg is a mi köreinkbe tartozik és ez nagyon fontos. Elég, ha ránézünk, a testét szép számban díszítő rajzokra, elég beszédesek emberünk hovatartozásáról, eszmeiségéről. Jenő nagyon régóta hallgatja a Titkolt zenéit, ezáltal jól ismerte a dalokat, ez is jócskán megkönnyítette a dolgunkat. Így is adódtak azért az első próbákon ének-technikai nehézségek, mire ő megszokta, hogy a Titkoltra milyen énekstílusban kell/lehet énekelni! Ahogy már említettem, ő a hardcore műfajban tevékenykedett nagyon sokáig és ott egy egyedi énekstílust használt. Be kellett magát énekelnie a mi dalainkba. Egy roppant tehetséges énekes és mindamellett több hangszeren is játszik. Nagyon jó basszusgitáros és egyéb más hangszerek is szépen megszólalnak nála. A Titkoltba belevitte a saját stílusát is egy kicsit, de nagyon „Titkoltasak” maradtak a dalok, nem is tehetett velük mást. (nevet) Idén januárban kértem fel Jenőt, hogy legyen a Titkolt kisegítő énekese, hogy precízen fel tudjunk készülni a búcsú koncertünkre. A műsorban jó néhány dalt vele fogunk előadni!

 

Cs.I./SZKR – Nyilván nem könnyű most ilyen körülmények közt ezeket a dalokat próbálni. Gondolom, minden szám kapcsán előtörnek az emlékek. Milyen hangulatban telnek a próbák?

K.N./T.E. – Erről már fentebb kifejtettem egy pár dolgot. Igen, egyébként tényleg sok dalhoz fűződnek emlékek és élmények! Sok dalról eszembe jutnak a koncertek élményei, utazások, hülyeségek a buszban, koncertszállásokon, hát sok mindent megéltünk együtt, az biztos… Mindentől eltekintve a próbák nagyon jó hangulatúak és minél jobban a kezünkben vannak a dalok, mi is annál motiváltabban vagyunk! Sokat viccelünk a próba szüneteiben és kacagunk. Az utóbbi hetekben már inkább ez volt jellemző a próbáinkra. Júliusban kezdtük a repertoár összerakását heti egy próbával, de aztán voltak hetek, hogy két próbát is tartottunk és most, a finisben heti három próba is előfordul. Mindenki komolyan veszi a feladatát és legjobb tudása szerint odateszi magát. Remélem Gyuri is elégedett az eredményekkel ott Fenn. Én folyamatosan érzem a jelenlétét a próbákon is!
DSC_0062 (clicks: 18)DSC_1768 (clicks: 23)

Cs.I./SZKR – Az elmúlt több mint egy év alatt zenekarok, mozgalmak, és magánszemélyek számtalan formában vettek végső búcsút Gyuritól, és emlékeztek meg róla. A temetésén több száz bajtársa, barátja jelent meg, és a koncerten is nyilván telt ház lesz. Ez egyszerre szól Gyurinak, és a Titkolt Ellenállás munkásságának. Milyen érzés látni mindezt?

K.N./T.E. – Nagyon megható és egyben felemelő érzés, hogy ennyire sokan szerették, tisztelték Gyurit és munkásságát egyaránt. Argentínától, Moszkváig és számtalan európai országban voltak megemlékezések és most ellátogatnak hozzánk a koncertre is! Ezúton is köszönjük mindenkinek! Pontosabb számadat a temetésével kapcsolatban, több, mint ezren kísérték el utolsó útjára barátunkat. Gyuri olyan karizmatikus figurája volt a zenekarnak, illetve az egész magyar vonalnak, egyedisége miatt pótolhatatlan! Annyi szeretetet, jó szót, rajongást, amit ő kapott a koncerteken, azt nem sokan mondhatják el magukról kis hazánkban, a mi berkeinken belül. Egy szeretni való, jóindulatú Mackó volt! Egyértelműen kijelenthetjük, hogy ez a mérhetetlen tisztelet és elismerés Gyurinak és a Titkolt Ellenállás zenekarnak egyaránt szól. Én az utóbbi időkben mindig azt mondtam, ha Gyuri csinálna egy szóló Cseresznye György „Gyurimester” ballada estet, ott is rengetegen lennének, mert ő már egy márkanév volt, akár a Titkolt Ellenállás zenekar. Nagyon jó érzéssel tölt el mindig bennünket és persze nagyon büszkék vagyunk arra is, hogy ez a néhány alföldi srác ebben a műfajban minden ellenszélben és mindig töretlen hittel az úton, ki tudtuk magunkat nőni, innen a Viharsarokból, Békés városából! Ez bizonyítja azt is, hogy megfelelő alázattal, munkával, kitartással, hittel, az ország bármely vidéki pontjáról is el lehet ugyanazt érni, amit a Fővárosból. Ez biztosan nehezebb, de meg lehet csinálni!
TitkoltEllenallas_2014_foto01 (clicks: 14)

Cs.I./SZKR – Nemrég nyilvánosságra hoztátok, hogy a Betrunken Onkelz lesz az elő zenekar a koncerten. Nyilván mindenki sejti, hogy ez a formáció is szorosan kapcsolódik Gyurihoz, de elárulnál pár részletet róla azoknak, akik esetleg még nem hallottak a zenekarról?

K.N./T.E. – Nem akartunk erre a koncertre senkit magunk elé, pedig jó néhány zenekartól kaptunk ajánlatot. Az ötlet Szabó László (Yoda) barátunktól származik. Mivel ebben a formációban Gyuri és én is benne voltunk, úgy gondoltam, hogy miért is ne? A Betrunken Onkelz– ről röviden annyit, hogy Bohse Onkelz dalokat feldolgozó csapat, ami 2011-ben alakult és 2012-ben egy koncert erejéig létezett az akkor első ízben megrendezésre kerülő Festival Boreal-on, ami az akkori Magyar Sziget Fesztivál első három napján megtartott nemzetközi fesztivál volt Verőce-Kismaroson, a Csattogó-völgyben. Ebben a műsorban nem csak Bohse Onkelz dalok csendülnek fel, hanem más neves előadók slágereiből is hallható lesz néhány szerzemény. Aki figyelemmel követi a felületeinket, ott részletesebben is betekintést nyer a Betrunken Onkelzt illetően. Többet nem is árulnék el, mindenkinek ajánlom, érkezzen időben a koncertre, nézze meg!

Cs.I./SZKR – Egy-két technikai kérdés a koncert kapcsán: A helyszínen lehet majd még jegyet kapni?

K.N./T.E. – Köszönöm a kérdést, legalább itt is elébe mehetünk a felröppenő pletykáknak a jegyeket illetően. Igen, meg lehet váltani a koncert napján a helyszínen is a belépőket, aki esetleg lemaradt volna az elővételes jegyről. Viszont azt fontos itt is megjegyezni, hogy lehetőség szerint mindenki időben induljon el otthonról, mert azt nem tudjuk garantálni, hogy aki későn érkezik, annak is tudunk még jegyet adni! Az érdeklődés HATALMAS!!!

Cs.I./SZKR – Az emlékpóló, és az emlékalbum a koncerten még beszerezhető lesz? Esetleg a későbbiekben?

K.N./T.E.- Mindkét kiadványunk erre a rendezvényre jelenik meg limitált példányszámban. A Titkolt Bolt standjára a Gyurimester Memorial válogatás CD-ből 500 darabot, a Warrior Legend pólóból a nagy érdeklődésre tekintettel az eredetileg meghirdetett 150 helyett 200 darabot helyezünk ki. Ha a koncert után marad ezekből a termékekből, akkor a www.titkolt.hu –n, a készlet erejéig megrendelhető lesz. Ezzel kapcsolatban is ugyanazt tudom javasolni mindenkinek, aki szeretne magának ezekből a termékekből vásárolni, próbáljon mihamarabb odaérni a Klub 202-ben!
IMG_2181_ (clicks: 33)
TE_GYURI_2015_front

Cs.I./SZKR – Szerintem mindenki előre tudja a választ, de azért záróakkordként felteszem ezt a „kötelező” kérdést. A Titkolt story itt tényleg véget ér?

K.N./T.E. – A Titkolt story ezen az estén tényleg véget ér!

Titkolt Ellenállás anno 1993-2015.
www.titkolt.hu [email protected]

phoca_thumb_l_131012_bekescsaba_36 (clicks: 68)

„Ameddig bírom és élni láttok,

a végsőkig ellenállok.

Túl a hosszú éveken,

ha elkezdtem, hát befejezem!”

Titkolt Ellenállás


(Csíkdelnei István – Underground – SZKR)