Önvédelem a hétköznapokban – Gáz-riasztó fegyverek

Utcai önvédelem szempontjából a mai magyar jogszabályokat betartva az egyik leghatásosabb önvédelmi eszközök lehetnek magunk, illetve szeretteink védelmére, ám beszerzése előtt nem árt megfontolni néhány dolgot.

Revolver vs. Öntöltő
A gáz-riasztó fegyvereket működésük alapján alapvetően két kategóriába sorolhatjuk:

öntöltő(szekrénytáras)

1421235932_67 (clicks: 103)

revolver(forgótáras)

1421235933_99 (clicks: 49)

Ezzel kapcsolatban elmondható, hogy természetesen az öntöltőknek is megvan az értelme szilveszterkor örömködni, gyűjteménybe, stb., de önvédelemre kizárólag a revolver ajánlott!
Ennek számos oka van, többek között a gáz-riasztó fegyverek nem élessel megegyező anyagminősége, élesből átalakított fegyver esetén a konverzió során történt szerkezeti változások, de akár a töltények nem olyan szigorú minőség-ellenőrzéséből fakadó hibák(pl. eltérő gáznyomás) is komoly problémákat okozhatnak. Ilyen esetben egy forgótáras fegyvernél egész egyszerűen az elsütőbillentyű újbóli meghúzásával, a dob továbbforgásának köszönhetően jó eséllyel tovább tudunk védekezni elakadás nélkül, míg egy öntöltőnél könnyen kellemetlen szituációban találhatjuk magunkat.

1421236052_36 (clicks: 28)

A fegyverek közterületen kizárólag rejtve viselhetőek, ezért mindenképpen szükséges hozzá egy megfelelő tok is, amennyiben utcán akarjuk hordani. Ennek kiválasztásánál felejtsük el a filmekből ismert hónaljtokokat és hasonló baromságokat, hanem legyen az a szempont, hogy a lehető leggyorsabban tudjuk előrántani a fegyvert a rejtett viselés megtartása mellett. Általánosságban egy jó külső vagy belső tok övön erős kéznél megfelelő lehet, de minden esetben az adott fegyverhez válasszuk a legmegfelelőbbet, és gondoljunk a téli/nyári ruházat eltérő igényeire is.

1421236544_48 (clicks: 28)

Hatóanyagok
A gázsprayk-hez hasonlóan ezek a fegyverek is irritáló anyagot lőnek ki.
Alapvetően három fajta hatóanyaggal rendelkező töltény kapható hozzájuk:
CN(klóracetofenon)
A 6 mm fb. gáz és .22 Lang Knall és a 9mm PAK kaliberű gázpatronoknál fordulhat elő. Ritkán találkozunk vele, de jó ha felismerjük. Hatását tekintve elmarad a többitől. A CN hatóanyagú gázpatronok esetében a fenékjelzés CN, a zárókupak (ha van) színe kék, lila, vagy fekete.
Manapság általában 80-220 mg közötti töltettel kaphatóak.

1421238011_06 (clicks: 9)

CS (“könnygáz”)
A méltán egyik legelterjedtebb a pepper mellett, köszönhető erős ingerlést kiváltó hatásának és jó terjedésének. A CS hatóanyagú gázpatronok fenékjelzése CS, zárókupak (ha van) színe sárga. A maximális töltet 80 mg.

1421237432_87 (clicks: 21)

OC (pepper)
A paprikaspray hatóanyagaként szintén használt oleoresin capsicum, a paprika csípősségét szintén okozó kapszaicin nevű anyag hatására okoz igen komoly irritációt a támadónak. A gázpatronokat ma már jellemzően szintetikus kapcszaicinnel, úgynevezett pellegrinsav-vanillilamiddal töltik. A pepper-patronok fenékjelzése PV, zárókupakjuk (ha van) színe barna, bordó, vagy élénkpiros, hatóanyag-tartalma 10-120 mg közötti.

1421237159_77

Általánosságban elmondható, hogy mivel minden eset egyedi, és nem tudhatjuk, hogy a támadó milyen szer hatása alatt fog állni, és az hogyan fogja befolyásolni egy-egy hatóanyag hatását, így az a legcélravezetőbb, hogyha CS és OC töltetű gázpatronokkal vegyesen tárazunk be önvédelmi fegyverünkbe, és ha elővesszük, azonnal használjuk, nem mutogatjuk.

Minden esetben előtte ki kell próbálni a fegyvert az adott típusú töltényekkel az esetleges problémák időbeni kiszűrése céljából. Gyakorlás és ellenőrzés céljából természetesen időként szükséges ezt megismételni, illetve utána a fegyvert mindig megtisztítani.
Végül, de nem utolsó sorban, ha már megszületett a választás a fegyvert illetően, kipróbáltuk, és az engedélyek is megvannak, nem szabad elfelejteni a folyamatos gyakorlást, ne tévesszen meg senkit a fegyver nem éles mivolta. Az előrántás tokból, rejtett viselés esetén nyugodtan gyakorolható egy lakásban is bármikor.
Tisztázzuk a témakör jogi tényállását:
Gáz-riasztó fegyvert szabadon lehet vásárolni minden 18. életévét betöltött személy számára. Amennyiben a fegyver új, a vásárláskor garanciajegyet és a műszaki megfelelőséget igazoló MKH tanúsítványt adnak hozzá. Használt (garanciajegy nélküli), vagy MKH tanúsítvánnyal nem rendelkező fegyvert be kell vizsgáltatni a Polgári Kézilőfegyver- és Lőszervizsgáló Kft.-nél.
Ha ez a fegyver rendelkezik CIP* próbajellel, akkor csak szemléztetni kell az MKH-nál, ami valamivel alacsonyabb költséget jelent. (31/2006. (VI. 1.) GKM r. A fegyverek, lövőkészülékek, valamint ezek lőszereinek vizsgálatáról)
Otthon szabadon tartható, közterületen hordásához viselési engedély szükséges, mely az alábbi feltételekkel igényelhető:
Első lépésként a vásárolt fegyvert töltetlen állapotban, elcsomagolva, a lakóhely szerint illetékes rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára kell bevinni félfogadási időben.
Az ügyintézéshez szükséges:
személyi igazolvány, lakcímkártya, 2000 forint, és – a CIP-egyezmény alapelveivel ellentétben megkövetelt – a  PKLV Kft. (www.mkh.hu)-nál megvásárolható, műanyag kártya formátumú “söralátét”.
Budapesten a BRFK a lakóhely szerint illetékes kapitányság, nem a kerületi!
A rendőrségen ki kell tölteni egy kérelem űrlapot, amely előre is megtehető, amennyiben letöltjük és kinyomtatjuk.
Gáz-riasztó fegyver esetén a munkáltatóra és a fegyver tárolási helyére vonatkozó rovatokat nem kell kitölteni!
A gázpisztolyt, az MKH tanúsítványt, a személyi igazolványt elkérik, az adatokat rögzítik, és egyeztetik. Ezalatt be lehet fizetni a 2000 forintos igazgatási szolgáltatási díjat, a kapott csekken.
A befizetésről szóló feladóvevénnyel ismét az ügyintézőhöz kell fáradni. Az ügyintézés végén visszaadnak mindent, és egy elismervényt is kap az ügyfél, miszerint folyamatban van az eljárás.
Az elismervény önmagában még nem jogosít viselésre!
Lakhelytől függően, jellemzően 2-3 héten belül, ajánlott levélben kiküldik a lakcímre a bankkártya méretű, műanyag, névre és az adott fegyverre szóló viselési engedélyt, vagy be kell érte menni ismét személyesen.
A viselési engedély megszerzését kizáró (vagy a meglévő bevonását eredményező) büntetőjogi okokat a Fegyvertörvény “3/A. § (2) pontosan részletezi.
Amennyiben azt a fegyvert, amelyre viselési engedélyt kértünk, eladjuk, ezt a kiadó hatóság tudomására kell hoznunk írásban tett nyilatkozattal, és az erre a fegyverre kiadott viselési engedélyt öt munkanapon belül le kell adni.

Hazánkban is kaphatóak és szabadon megvásárolhatóak a gumilövedék kilövésére is alkalmas, ám ennek ellenére gáz-riasztó besorolású önvédelmi fegyverek. Ezekről cikksorozatunk következő részében olvashatnak majd, a kizárólag otthonvédelmi szempontokat szolgáló más gumilövedékes fegyverekkel egyetemben.

1421237430_76 (clicks: 69)

Kövess minket Facebook oldalunkon is!(Hindy László – Jogos Önvédelem – SZKR)