Önvédelem a hétköznapokban – Gázspray

Ez az az eszköz, amivel a legtöbben már találkoztunk ilyen-olyan formában. Kis méreténél fogva jól rejthető, ezért bárhova magunkkal vihetjük, ezen kívül olcsó, könnyű kezelni és csendes, ezért egy jó gáz spray kell, hogy önvédelmi eszköztárunk alapját képezze!

A gáz spray-ket megkülönböztetjük kiszerelésük, hatóanyaguk és szórófejük alapján.
Hatóanyag:
A két leggyakrabban használt hatóanyag az OC és a CS, illetve ritkaság a magyar piacon újnak számító CR.
Találkozhatunk még ammónia és egyéb töltetű spray-vel, ám ezek hatásfoka alulmarad a másik háromtól, így ezekkel nem fogunk foglalkozni, sőt, ajánlott elkerülni őket. Egy önvédelmi szituációban a túl gyenge hatóanyag az életünkbe kerülhet!
1421233062_93 (clicks: 12)
OC – (Oleoresin Capsicum) azaz a kapszaicin, amely az erőspaprika „erejét” is kölcsönzi, tehát leginkább egy brutális chilipaprikához lehetne hasonlítani a hatását. Növényi kivonat, tehát egészségre hosszú távon nem káros.
Figyelem! Az OC töltetű gáz spray dilettáns jogalkotóinknak köszönhetően KKVE-nek (közbiztonságra különösen veszélyes eszköz) minősül, ezért viselési szabálysértési eljárást von maga után. Viselés csak saját felelősségre!
1421233176_97 (clicks: 32)
CS – (orto-klórbenzilidén-malonitril) szintetikus anyag, amely a fájdalomérző központot „támadja meg”. Röviden ezt szokták könnygáznak is nevezni. Egészségre szintén nem káros.
CR – (dibenz-oxazepin) bár nálunk nem igazán ismert, de több európai országban is használják rendvédelmi célra. A

CS-nél erősebb, ám mérgezés szempontjából még kisebb a veszélye. Vízzel mosva hatása felerősödik!

Az OC és a CS hatóanyagú spray-ből sokfélét találunk akár már 1000 Ft-tól is. Ajánlott a német Klever cég KO Pfeffer névre hallgató OC töltetű, vagy ugyanezen cég Defenol CS nevű, értelemszerűen CS töltetű termékéből vásárolni, de használható még a TW1000 Hoernecke OC és CS, továbbá a Walther Pro Secur spray is.
1421233254_07 (clicks: 37)
A CR töltetű sprayből itthon az Extreme Power nevűt vehetjük meg, melynek ára 3000 Ft körül mozog, ám mivel ez a legerősebb szabadon viselhető spray, bátran szánjuk rá ezt a pénzt!
1421233350_63 (clicks: 55)
Kiszerelés:
Többféle kiszerelésben, méretben kapható. A vékony, hosszúkás flakont könnyebb zsebben rejteni, ám fogása kevésbé biztos mit a rövidebb, tömzsi spray-nek. Ha lehetőségünk adódik rá akkor tapogassuk meg, próbálgassuk, hogy nekünk melyik szimpatikusabb, melyik esik kézre jobban, de arra figyeljünk, hogy Magyarországon mindössze 20 gr. töltettömegig minősül legálisnak.
1421233437_98 (clicks: 43)
Szórófej:
Szórófejből kétfélét találunk: „jet” és „fog”. Bár egy jet szórófejes spray a hatóanyagot picivel nagyobb távolságra juttatja el mint a fog, ám – mint azt a neve is mutatja – sugárban lövell ki, ezért célozni kell vele, erre pedig nem biztos hogy lehetőségünk lesz egy támadás elhárításánál. Ezzel ellentétben a fog szórófej ködösít, nagyobb területen szórja szét a hatóanyagot, amivel egy ránk rontó megélhetési bűnöző (vagy esetleg egy kóbor kutya) fejét könnyebb eltalálni, ezért önvédelemre mindenféleképp ezt viseljük!
1421233565_96 (clicks: 27)
Viselés:
Akinek lehetősége van rá, annak érdemes több darabot beszereznie, és elhelyezni egyet-egyet az autóba, táskába, zsebbe, hogy szükség esetén mindig legyen kéznél egy. Ugyanígy a környezetünkben lévő hölgyeknek is vegyünk, és magyarázzuk el nekik, hogy ne a táska mélyén viseljék, onnan ugyanis szükség esetén nem fogják tudni időben elővenni. Sokkal célszerűbb zsebben, vagy nadrágra csíptetve hordani. Ha végképp nem tudja hova rakni, akkor táskában egy külön csak erre alkalmazott, kézre eső zsebet használjon! Mielőtt viseljük, fogjuk kézbe, próbáljuk ki a fogásmódokat. Ajánlott marokra fogni, és hüvelykujjal nyomni.
Használat:
Ha szükséges, gondolkodás nélkül használjuk. Nem érdemes spórolni, nyugodtan ürítsük támadónk arcába az egész flakonnal, hogy biztosak legyünk a hatásában. FIGYELEM! Használt, de még hatóanyagot tartalmazó spray-t önvédelemre ne viseljünk, mert nem tudjuk mennyi maradt a flakonban, és ez egy éles helyzetben csúnya meglepetésekhez vezethet.
(Gorcsev Iván – Jogos Önvédelem – SZKR)