Ráncfelvarrás a Szent Korona Rádiónál – az Alfahír ismertetője

Ráncfelvarráson esett át a Szent Korona Rádió honlapja, amely kiváló időzítéssel, október 23-án 19:56-kor indult útjára. A megújult külső teljes struktúracserét is rejt magában, azonban a balliberálisok nagy bánatára a tartalom nem változott.

Kilenc évvel ezelőtt, 2006. április 16-án alapította a Szent Korona Rádiót többek közt Barcsa-Turner Gábor, a HVIM jelenlegi társvezetője és az Alfahír jelenlegi főszerkesztője, Magvasi Adrián, amely azóta már sok-sok változáson esett át, úgy ahogy az úgynevezett nemzeti oldal is. Mára már a szerkesztők kilétét sem tudni, a megújulásról szóló cikkben is csak azt olvasni, hogy az oldal nonprofit jelleggel működik, szerkesztői pedig lelkes hazafiak, akik fizetés nélkül, szabadidejükből áldoznak azért, hogy frissüljön az oldal, illetve szóljon immáron közel tíz éve a legelső nemzeti tartalmakat felvállaló internetes rádió, amelynek számos nemzeti rock zenekar köszönhette ismertségét. A cikket egyébként az az Ostenburg írta alá, akivel olyan naivan levelezgetett a TEK még 2012-ben.

A webrádióként és hírportálként működő Szent Korona Rádió legendás korszaka a forradalmi időkben, 2006-2008 között volt. A gyurcsányi beszéd után kirobbanó nemzeti megmozdulás során megkerülhetetlen támpont volt a nagy létszámú önkéntes szerkesztőséggel működő oldal, amely exkluzív tudósításaival, felhívásaival és a tűzvonalakból bejelentkező adásaival vált híressé. Ebben az időszakban egyszerre volt az események mozgatórugója és a hírek elsőkézből való szolgáltatásának alternatív zászlóshajója. Akkoriban minden jóérzésű ember, aki változást szeretett volna, örömmel fordult egy olyan felülethez, amely nem burkolózott a függetlenség álságos látszatába, hanem nyíltan a tömegbelövető szocialista rendszer ellen foglalt állást. Nem mellesleg elismertségét mutatta, hogy az egyik esztendőben a zene.hu az év legnépszerűbb webrádiójának választotta.

2015-ben, visszatekintve az elmúlt kilenc esztendőre a legfontosabb erénye az oldalnak, hogy még mindig létezik, frissül és a rádió sem némult el, miközben a 2006-os események óta nemzeti mozgalmak születtek és hanyatlottak, hírportálok indultak, majd fulladtak érdektelenségbe. A vélhetően gyakran cserélődő szerkesztőség töretlenül kitartott, a rengeteg nemtelen támadás és hatósági zaklatás ellenére is, és mindeközben számos értéket közvetítettek és közvetítenek ma is az érdeklődő olvasóknak és hallgatóknak.

Miközben a rádióban a zenei repertoár szélesítését és a műsorújság bővítését ígérték, a portál megújulása példaértékű üzenetet közvetít: nem kíván hírportálként funkcionálni, inkább azt domborítja ki, amiben egyedülálló és pótolhatatlan.

“Nem fognak arról olvasni a kedves olvasók, hogy melyik autópályán mekkora a forgalom, vagy arról, hogy melyik nímand politikus mit mondott a másik hazaárulóra. Mi csak a lényeggel, az értékes gondolatokkal szeretnénk foglalkozni. Ezért a mostani Szent Korona Rádió magazinosabb jellegű lesz: különböző területeket fogunk össze, amely rovatok formájában jelennek meg.

A magazinos rovatok között böngészve pedig olyan tabudöntögető témákra bukkanhatunk, amelyek máshol nem jelennek meg, és megfontolásra vagy éppen konstruktív vitára ösztönözhetnek. Nemcsak az olyan aktuális témák kapnak szerepet, mint például a bevándorlás, de a jogszolgáltatás kettős mércéjét mutatja be a Jog gyilkosai rovat, az önállátáshoz ad hasznos tippeket a Gazdálkodj okosan, a rendteremtésre fókuszál a Rendnek kell lenni! A székelyföldi autonómiatörekvés legfontosabb részletei is olvashatóak a frappáns rovatcím (Székelyföld nem Románia!) alatt, Dr. Varga Tibor jogtörténész pótolhattalan munkásságát a Napvágás rovatban lehet követni, az Underground rovat pedig a szurkolói csoportoknak, zenekari rajongóknak szolgálhat érdekes csemegékkel. A harcos szellemiséget több rovat is magában foglalja, így helyet kap a modern harcászat, a harcművészetek, a harci virtus és a hagyományőrzés is, és talán mindettől elkülöníthetetlenek a Trón és oltár iránytűként szolgáló tartalmai. A Betyársereg, a vármegyés Mi Magunk, és még sorolhatnánk a rovatokat, de a lényeg az, hogy érdemes egyszer végignézni mindet, aztán aki talál magának kedvére való témát, ahhoz újra és újra visszatérni. Már csak azért is érdemes az oldalra visszatérni mindig, mert a több, mint 30 ezer kedvelővel rendelkező közösségi oldalát önkényesen törölte a Facebook, így nem könnyen tudnak eljutni az olvasóikhoz. Technikailag azt viszont már most dicséret illeti, hogy minden rovat valójában egy külön aloldal egyedi dizájnnal.

Miközben ez a kis ismertető születik, az oldal lejátszóján éppen a Scivias meditatív szerzeménye, A birodalom bennem hallható. “A birodalmak bennem nem múlnak el” – és úgy érezzük, ha egyedüli bástyaként is, de a Szent Korona Rádió ezt a szellemiséget őrizni fogja.

(Alfahir.hu nyomán Szent Korona Rádió)